În cadrul proiectului de regenerare urbană a cartierului Nufărul, Primăria vrea să rezolve una dintre problemele stringente ale zonei, cea a locurilor de parcare, prin construcția unui garaj subteran în vecinătatea Colegiului Onisifor Ghibu.

Investiția le dă, însă, fiori unor orădeni care locuiesc în preajmă și care au strâns semnături pentru a cere Primăriei să renunțe la proiect, temându-se că săpăturile vor afecta structura blocurilor.

Regenerare cu reclamații

Unul dintre proiectele ambițioase ale Primăriei din ultimii ani, regenerarea urbană a cartierului Nufărul, continuă să fie contestat. După ce zeci de oameni s-au opus transformării în șosea a unei alei dintre blocurile de pe Aleea Onisifor Ghibu, revolta lor determinându-l pe primarul Florin Birta să cedeze, a venit rândul unor vecini de-ai lor să își strige nemulțumirea.

Peste 80 de locatari din asociația Nufărul Alb, de pe strada Nufărului, cer Primăriei să abandoneze dorința de a construi un garaj subteran pe amplasamentul parcării Colegiului Onisifor Ghibu și a parcului de lângă școală. Conform planurilor municipalității, parcarea cu trei niveluri și 1.000 de locuri va fi o soluție pentru deficitul din cartier, unde sunt doar 1.500 de locuri de parcare la aproape 6.000 de apartamente.

Teama de cutremur

Șantierul viitoarei parcări subterane, care se va întinde pe 15.000 mp, îi nemulțumește pe cei 82 de reclamanți. „Sub nicio formă nu suntem de acord cu săpăturile experimentale ale Primăriei Oradea pentru construcția parcării subterane sub parcul Onisifor Ghibu. O astfel de construcție de adâncime considerabilă ar putea destabiliza solul din împrejurimi prin eventuale surpări terestre și ar reprezenta un factor de risc, cu consecințe grave”, se arată în reclamația depusă de asociație la Primărie încă de anul trecut, când regenerarea era în dezbatere publică.

Oamenii se tem că fundațiile blocurilor din vecinătate vor fi destabilizate. „În cazul unui cutremur, chiar și de mică intensitate, riscul și pericolul la care suntem expuși vor fi și mai mari”, arată ei.

Mașinile, pe primul loc

Având încă proaspăt în amintire dezastrul de pe Dealul Ciuperca, pentru că a luat-o la vale la puțin timp după ce a fost reabilitat, oamenii se tem că în Nufărul va fi o catastrofă similară. „Cine ne garantează nouă că nu se va întâmpla și aici o alunecare de teren? După ce tragedia se va petrece, nimănui nu-i va mai păsa că noi rămânem pe drumuri”, spune o locatară din blocurile ce se vor învecina cu parcarea.

De anul trecut, femeia adună exemple de știri din toată lumea cu blocuri înclinate sau surpate din pricina unor șantiere și se gândește cu groază că ar putea ajunge sinistrată. „Nicăieri în lume nu se face o construcție atât de mare între blocuri vechi. Primăria trebuia să găsească un alt teren, sunt atâtea câmpuri goale la marginea cartierului”, mai spune orădeanca.

Oamenii sunt deranjați și de poluarea pe care o va genera parcarea, magnet pentru mașini. „În Oradea, toate investițiile par că sunt pentru încurajarea șoferilor și a mașinilor, nu pentru descurajarea lor. Construim o parcare gigantică, în mijlocul blocurilor, sacrificând și un loc de joacă, dar ne pretindem oraș verde”, zice reclamanta.

Chiar și așa, semnatarii petiției ar fi de acord cu investiția Primăriei, dacă parcarea ar fi supraterană, fără niciun nivel sub pământ.

Se face!

Tot în scris, Primăria le-a transmis orădenilor nemulțumiți că parcarea nu va avea 4 etaje, cum prevedeau planurile inițiale, ci 3, și a garantat că lucrările vor fi făcute doar după ce specialiștii vor face verificări ale solului, expertize tehnice și studii geologice.

„Parcajul va fi îngropat în totalitate sub cota solului natural și va avea în medie cea mai mică distanță de minimum 20 de metri față de construcțiile de locuințe colective, suprafață ce oferă posibilitatea realizării tuturor măsurilor de siguranță cu privire la rezistența și stabilitatea imobilelor existente”, susține Primăria.

Neîncrezători și nemulțumiți, oamenii au trimis reclamația lor la București, de la cabinetul prim-ministrului la Avocatul Poporului, IGSU, Poliția Română. Însă, în ciuda opoziției lor, luna trecută, proiectul de regenerare urbană, cu tot cu super-parcarea, a primit și votul Consiliului Local, așadar ar trebui să se obișnuiască cu gândul că investiția se va face. Și să spere la ce-i mai bun...


VOCEA STRĂZII
Ce părere aveți despre mega-parcarea subterană pe care Primăria vrea să o facă sub parcul de lângă Colegiul Ghibu?

Este absolut necesară o parcare în zonă. Locatarii știu foarte bine cât de greu este să-ți găsești un loc de parcare aici.

Ramona Tătar

Oamenii se pare că au nevoie doar de parcări, de pomi și de parc nu. Păcat că așa gândesc majoritatea locuitorilor...

Mihai

Ar fi bine ca proiecte similare să se facă în toate cartierele orașului, nu doar în Nufărul. Avem nevoie de ele.

Călin Ardelean

Să ai parcare subterană cu parc deasupra mi se pare foarte OK. Poate se opun bătrânii care nu vor să accepte că evoluăm.

Adelina Vad

Alții sapă pentru metrou și nimeni nu se opune. Există tehnologii care permit acest tip de investiții fără probleme.

Anonim

Ideea este foarte bună, cu condiția ca la finalul lucrărilor la suprafață să fie tot parc și proiectul de acum să nu fie mincinos.

Dorin

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!