Lucrările de amenajare pe bani europeni a centrului de zi din zona Gutenberg au fost finalizate.

Pentru copiii defavorizați

Noul centru din Oradea a fost gândit să sprijine copiii provenind din comunitățile marginalizate din zonele Gutenberg și Tokai.

„Prin acest proiect nu se vor rezolva toate nedreptățile sociale din Oradea sau din lume, dar cred că, oferind altora o șansă - în mod special, astăzi, copiilor - comportându-ne cu alții așa cum și nouă ne-ar plăcea să se comporte alții cu noi, sădim pentru viitor semințele speranței, ale credinței și ale iubirii”, a declarat viceprimarul Antonia Nica, în cadrul unei conferințe de presă organizate la fața locului cu ocazia închiderii proiectului european.

Amenajat din fonduri comunitare în vecinătatea școlii Ioan Slavici, centrul de zi are două clădiri.

Corpul principal, format din parter și etaj, are printre altele cabinet pentru consiliere psihologică și socială, sală multifuncțională, sală de mese, cabinet medical, iar, alăturat, o sală multifuncțională.

Din primăvară

Deși finalizat, centrul de zi va începe să funcționeze abia din primăvara anului 2024.

„În perioada următoare vom face demersurile pentru acreditarea centrului și recrutarea personalului care îl va deservi. În luna ianuarie vom scoate la concurs cele zece posturi de la coordonator centru, psiholog și asistent medical la pedagogi și îngrijitoare”, a explicat pentru BIHOREANUL Anca Grama, directoarea Direcției de Asistență Socială Oradea, instituție care va administra centrul.

Potrivit directoarei, acesta va funcționa în regim afterschool și va putea deservi 60 de copii din zonă.

„Copiii vor fi ajutați să își facă temele, să deprindă activități independente și să fie orientați școlar pentru a-și alege o carieră sau o meserie care să îi ajute să aibă un viitor mai bun”, a spus Grama.

Beneficiarii centrului, provenind din zone defavorizate precum cartierele Gutenberg ori Tokai, vor beneficia inclusiv de o gustare și o masă caldă.

Lucrările de amenajare a centrului au fost executate de firma Abed Nego pentru suma de 7,4 milioane lei cu TVA. Din suma totală, 98% o constituie finanțarea europeană, diferența fiind acoperită de la bugetul local.