Lucrările de excavaţii derulate pentru construirea viitoarei parcări de tip "park and ride" de sub catedrala episcopală ortodoxă Învierea Domnului au fost oprite pe porţiunea către sediul CEC Bank.

Schelete şi un zid de biserică...

Arheologii care supraveghează şantierul au descoperit la sfârşitul săptămânii trecute trei schelete şi urmele unor ziduri care ar putea aparţine unei vechi biserici.

"La primul nivel de săpătură au început să apară urmele unor clădiri de secol XIX – XX care au fost demolate. Sub acesta au ieşit la iveală urme de ravelin, o fortificaţie triunghiulară, ridicată cu rol de apărare avansată, cu rol de şicanare a asediatorilor înainte de a ajunge la contraescarpa şanţului Cetăţii. Apoi, la circa doi metri de nivelul de călcare, s-au descoperit trei schelete, praf şi pulbere, fără niciun inventar şi un zid", a declarat pentru BIHOREANUL Doru Marta, arheolog în cadrul Muzeului Ţării Crişurilor.

Specialiştii bănuiesc că ar fi descoperit zidul vestic al Bisericii Sfântului Spirit, datând din 1300, lucru care ar putea fi certificat însă doar după săpături aprofundate.

"În momentul de faţă facem o radere a terenului ca să se contureze mai bine zidurile şi să ne dăm seama cu ce ne confruntăm. Săptămâna viitoare vom şti mai multe despre ce este vorba", a spus arheologul.

Potrivit specialistului, zona analizată a fost deranjată în comunism de şantieriştii care au ridicat blocurilor din centrul civic, iar ulterior, la sfârşitul anilor ʼ90, de constructorii catedralei ortodoxe.

"Zona a fost izolată"

Descoperirile făcute în urma săpăturilor au dus la sistarea lucrărilor pe porţiunea analizată. "Zona a fost izolată şi va rămâne neatinsă până ce arheologii ne vor spune cum trebuie abordată", a declarat Călin Roman, directorul Erbaşu Transilvania, compania care a câştigat licitaţia pentru construirea parcării.

Potrivit directorului, până la finalizarea cercetărilor, constructorii îşi vor continua săpăturile înspre celelalte laturi ale catedralei.

Parcarea din Centrul Civic este construită de asocierea firmelor Erbaşu şi Simbac pentru suma de 24,4 milioane lei. Construcţia va avea o capacitate de 277 de autovehicule, dintre care 9 locuri pentru motociclete. 6 locuri vor fi rezervate pentru persoane cu handicap, iar alte 6 locuri pentru maşini electrice.