Guvernul a aprobat joi un proiect de lege care prevede amenajarea unor benzi speciale de circulaţie pentru persoanele care lucrează într-un stat vecin şi revin frecvent în ţară, relatează presa centrală.

Proiectul modifică Legea nr. 209/2020 privind unele măsuri de trecere a frontierei de stat a României şi de facilitare a trecerii frontierei de către lucrătorii frontalieri, scrie G4Media.

Potrivit proiectului de lege, persoanele care lucrează pe teritoriul unui stat vecin pot circula pe aceste benzi speciale în baza unui contract de muncă valabil, încheiat pe durată nedeterminată sau pe durată determinată.

Totodată, proiectul prevede încheierea unor acorduri bilaterale între statele de domiciliu, reşedinţă sau rezidenţă care să reglementeze statutul lucrătorului frontalier.

Pentru a beneficia de această facilitate, oamenii vor trebui să prezinte un certificat privind încadrarea în muncă, care să facă dovada că lucrează în statul vecin celui de domiciliu sau reşedinţă.

Pentru gestionarea traficului pe aceste noi benzi, Ministerul Afacerilor Interne, prin Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră, ar urma să asigure personal de specialitate.

Totodată, MAI va pune la dispoziţie echipamente specifice de control şi infrastructura informatică în vederea operaţionalizării benzilor speciale, se arată în actul normative aprobate în cadrul şedinţei Guvernului.

Dacă proiectul devine lege, bihorenii care lucrează în Ungaria vor putea ajunge mai rapid la serviciu sau acasă intrând şi ieşind din ţara vecină pe culoarul special amenajat. De asemenea, şi cetăţenii sau rezidenții din Ungaria care lucrează în judeţul nostru vor avea parte de această facilitate de la frontieră.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!