Premierul Ludovic Orban a precizat, duminică, că debutul anului şcolar 2020-2021 nu va fi amânat, şcolile se vor deschide pe 14 septembrie şi deocamdată nu s-a decis ca lecţiile să se deruleze online. Declaraţiile vin după ce vineri Orban a admis că este în lucru un scenariu care prevede ca, până pe 1 octombrie, profesorii şi elevii să participe la lecţii doar de la distanţă, pe internet.

"Şcoala va începe la 14 septembrie. Au fost nişte opinii exprimate de medici epidemiologi, deocamdată nu s-a discutat oficial la nivel guvernamental sau la nivelul comitetului naţional pentru situaţii de urgenţă această chestiune. Dacă vom ajunge să luăm o decizie, o vom anunţa. Oricum toţi părinţii, elevii, profesorii trebuie să ştie că şcoala va începe, pentru că educaţia este un drept fundamental", a declarat Orban, duminică, într-o conferinţă de presă susţinută în Bistriţa.

Prim-ministrul a confirmat şi că alegerile locale vor avea loc pe 27 septembrie, declaraţie făcută în contextul în care liderul PSD, Marcel Ciolacu, a spus că dacă şcoala nu începe pe 14 septembrie – fără a preciza dacă se referă la amânarea debutului anului şcolar sau la derularea lecţiilor în online – social-democraţii vor cere amânarea alegerilor.

"E ridicol. Cum să amâni alegerile? Alegerile au fost deja amânate", a declarat Orban, adăugând că data alegerilor a fost stabilită în Parlament şi convenită de toţi liderii politici. "Le e frică la pesedişti de alegeri. E normal să le fie frică, lumea s-a cam lămurit cum stă treaba cu PSD", a adăugat acesta.