Premierul României Ludovic Orban a anunţat joi seara, în deschiderea şedinţei de Guvern, că - în urma analizelor care au fost făcute la ultimele întâlniri cu preşedintele României - s-a luat decizia să fie folosiţi bani din Fondul de rezervă al Guvernului pentru achiziţionarea unor tablete pentru elevii care nu le deţin.

"Am luat decizia de a utiliza resursele financiare din Fondul de rezervă al Guvernului pentru susţinerea achiziţiei de tablete pentru elevii care nu au acces la cursurile online, pentru că nu deţin calculatoare sau tablete", a anunţat prim-ministrul.

Un sfert de milion de elevi, fără tablete

Guvernul a alocat 150 de milioane de lei pentru achiziţia acestor dispozitive. Cum se vor distribui banii, câte tablete se vor cumpăra şi unde vor ajunge acestea nu se ştie încă. Cert este că în România, potrivit datelor Ministerului Educaţiei, sunt 250.000 de elevi care nu au acces la lecţiile online pentru că nu au tablete sau laptopuri.

Iniţial, după ce cursurile online au devenit obligatorii, Ministerul Educaţiei a lăsat obligaţia achiziţiei de tablete ba în seama părinţilor, ba în seama inspectoratelor şcolare şi autorităţilor locale.

În Bihor, potrivit datelor Inspectoratului Şcolar Judeţean, sunt 7.700 de elevi care nu pot participa la lecţiile online, pentru că nu au tablete sau laptopuri. Şeful IŞJ Bihor, Alin Novac Iuhas, a făcut apel către primăriile din judeţ, cerându-le să sprijine achiziţia de dispozitive. Prima care a răspuns a fost Primăria Oradea, care a cumpărat tablete pentru cei aproape 400 de copii care aveau nevoie de ele. Totodată, Consiliul Judeţean Bihor a alocat banii necesari achiziţionării a 185 tablete destinate elevilor din unităţile de învăţământ special subordonate CJ Bihor.

Măşti de la Guvern

Pe de altă parte, premierul Ludovic Orban a anunţat joi seara că persoanele din categoriile vulnerabile vor fi ajutate pentru a se proteja de Covid-19. "De asemenea, tot din Fondul de rezervă al Guvernului vom susţine cheltuielile necesare pentru distribuirea de măşti persoanelor care sunt vulnerabile şi se află sub incidenţa prevederilor legii privind venitul minim garantat", a afirmat Orban. 

Categoriile de persoane care vor beneficia de măşti urmează să fie stabilite printr-o hotărâre de Guvern. Actul normativ va fi pregătit pentru următoarea şedinţă, a precizat premierul.