Consumul de apă potabilă s-a dublat în Zona Metropolitană Oradea pe fondul temperaturilor caniculare.

„Consumul a crescut continuu”

Compania de Apă Oradea, care alimentează consumatorii din ZMO, înregistrează o creştere a cantităţilor de apă pompate în reţea deja de trei săptămâni, odată cu încălzirea vremii.

„Consumul de apă potabilă din Zona Metropolitană Oradea a crescut continuu începând din cea de-a doua jumătate a lunii iunie. Dacă într-o zi obişnuită pompăm în reţea până în 280 litri de apă pe secundă, în prezent am ajuns să livrăm circa 500 de litri de apă potabilă pe secundă", a declarat, pentru BIHOREANUL, directorul Companiei de Apă Oradea, Lucian Chindlea.

Joi, uzinele de apă ale CAO funcţionau la capacitate maximă, iar acestea au în total o capacitate de pompare de peste 500 litri de apă pe secundă.

Având în vedere canicula care se menţine, CAO şi-a constituit rezerva de apă în eventualitatea prelungirii perioadei cu temperaturi ridicate şi fără precipitaţii.

„Lucrăm cu rezervoarele de apă pline. Am constituit o rezervă de 25.000 de metri cubi de apă potabilă, pe care o reîmprospătăm constant, care acoperă consumul pentru trei zile", a spus Chindlea.

Se înlocuiesc cişmelele...

De asemenea, CAO a pornit fântânile arteziene din oraş începând cu cea amenajată pe Dealul Păcii, la intersecţia bulevardelor Dacia cu Decebal, şi terminând cu cele de pe pietonala Republicii şi Piaţa Unirii.

„Fântânile arteziene funcţionează toată ziua pentru ca orădenii să se poată răcori", a declarat directorul CAO, Lucian Chindlea.

În paralel, furnizorul de apă face demersuri pentru extinderea reţelei de cişmele cu apă potabilă gratuită amplasate în zonele publice cu trafic pietonal intens din Oradea.

„Vrem să înlocuim toate cele 20 de cişmele cu apă potabilă din Oradea, care se defectează constant, cu altele moderne. Noile modele vor trebui să dea apă atât în partea de sus, pentru trecători, cât şi în partea de jos într-un jgheab din care să se poată adăpa animalele de companie", a spus Chindlea.

Având în vedere numărul insuficient al artezienelor, CAO vrea să amplaseze în zonele aglomerate și în parcuri alte cișmele noi cu apă potabilă, astfel încât numărul total al acestora să treacă de 30 în Oradea.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!