Un site de presă din București a pus mâna, săptămâna trecută, pe un document al Ministerului Finanțelor care descrie un adevărat jaf la care este supusă România de un mic număr de cetățeni ai ei - magistrații. Potrivit informațiilor făcute publice, din 2008 până anul trecut, judecătorii și procurorii au intentat Statului 22.800 de procese pentru salarii mai mari. Desigur, și-au dat dreptate unii altora, într-un blat mai ticălos decât cele ale „Cooperativei” din fotbal, odinioară.

Un judecător din Bihor, să zicem, deschide proces pentru mai mulți bani și-l câștigă la Timișoara, unul din Timișoara se judecă cu Statul și-l răpune la Craiova, iar pe magistratul din Craiova îl face și mai avut colegul din Oradea. Și tot așa, astfel că până acum Statul, adică noi toți, le-am băgat în buzunare aproape 1 miliard de euro, deja plătiți, și mai sunt de achitat încă 3,2 miliarde de euro, pentru care, culmea, magistrații cer și penalități. Iar tăvălugul e departe de a se fi oprit, continuă cu nerușinare.

„Fenomenul litigios continuă şi în prezent, iar dacă nu va fi stopat cât se poate de repede, prin măsuri legislative şi administrative, se va ajunge la acumularea unor sume de plată exorbitante, iar în final la imposibilitatea suportării cheltuielilor bugetare generate de procese”, arată nota Ministerului Finanțelor despre devastarea bugetară provocată de cei mai speciali dintre speciali.

Cu 4 miliarde de euro se putea face o autostradă de la Iași la Timișoara și una de la Satu Mare la Constanța, zeci de spitale, se modernizau toate școlile, se plăteau ani întregi pensiile muritorilor de rând... Iar socotelile pot varia după (ne)voia fiecăruia.

Toate beneficiile nesimțite (și nu-s toate, căci pe lângă munții de bani, magistrații au și alte privilegii: decontarea navetei sau a chiriei la parametri de lux, călătorii gratuite cu avionul, chiar și când merg în vacanță, sporuri de tot felul, gratuitate completă la îngrijiri medicale, bașca 10 zile de concediu în plus față de orice altă profesie) au fost acordate cu complicitatea politicienilor, pentru ca magistrații să nu cadă pradă corupției și să nu doarmă pe dosare.

Și, totuși, avem judecătoare care sifonează la traficanții de droguri, ba și consumă, judecătoare cu milioane de euro dosite, judecătoare neveste de politicieni care freacă procese privind proiecte cu fonduri UE până ce banii nu mai pot fi accesați, judecătoare - inclusiv din Oradea - foste cliente DNA, dar scăpate de dosare,  promovate ba la Curtea de Apel, ba la Înalta Curte, doar pentru a se pensiona rapid și apoi, cu altă lege specială la mână, să intre în avocatură ori în notariat. După cum avem și procurori - inclusiv de la DNA - sub care mucegăiesc dosarele, procurori care s-au îngrășat din șpăgi, procurori protectori de curve, procurori care găzduiesc polițiste noaptea în sediile parchetelor ș.a.m.d.

De partea cealaltă, ghinion, sunt justițiabilii care își caută degeaba dreptatea și adesea mor cu ea în mână, doar pentru că, în țara asta, cea mai ticăloasă grupare mafiotă e cea în robe.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!