Patru judecători orădeni au fost suspendați din funcții, luni, în urma unei decizii luate de Secția pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii. Este vorba despre Florica Roman și Denisa Vidican de la Curtea de Apel Oradea, respectiv Ovidiu Galea și Raluca Cuc de la Tribunalul Bihor.

Potrivit unui comunicat făcut public de Biroul de presă al CSM, suspendarea celor patru magistrați vine „ca urmare a trimiterii în judecată pentru săvârșirea unor infracțiuni cu intenție".

Este vorba despre un dosar iniţiat de poliţiştii DGA Bihor şi finalizat de procurorii DNA Oradea în care au mai fost trimişi în fața instanței, alături de judecători, şi o avocată a Baroului Bihor, Mariana Mihoc, dar și un om de afaceri din comuna Budureasa, Gheorghe Jurcă, acuzațiile vizând modul în care, în 2010, ginerele avocatei, condamnat la o pedeapsă cu privare de libertate și chiar încarcerat pentru tentativă de viol, a fost scăpat de închisoare, printr-un lanț de decizii ale Tribunalului Bihor, date pe documente fabricate ori pe acte care nu există.

În ce-i priveşte pe cei patru judecători, Florica Roman este acuzată de DNA de trafic de influenţă şi favorizarea făptuitorului și complicitate la fals în înscrisuri sub semnătură privată, Ovidiu Galea de abuz în serviciu cu obţinerea unui folos necuvenit pentru altul şi fals intelectual, în timp ce Raluca Cuc şi Denisa Vidican sunt acuzate de abuz în serviciu cu obţinerea unui folos necuvenit pentru altul şi favorizarea făptuitorului.

Cazul a declanșat un adevărat scandal între procurorii anticorupţie, pe de o parte, și magistraţii de la Tribunal şi Curte pe de cealaltă, anchetatorii fiind acuzați că, prin întrebările puse celor patru judecători cercetați, le-au lezat independența şi au afectat secretul deliberării.

Mai mult, 48 de judecători de la cele două instanţe au cerut, în scris, Consiliului Superior al Magistraturii să-şi spună punctul de vedere despre anchetarea de către DNA a colegilor lor, în particular, şi despre afectarea de către procurori, prin întrebările din anchetă, a secretului deliberării, în general. Solicitarea nu a primit încă răspuns.

Citiți şi alte articole pe aceste teme:

Judecători sau infractori? Preşedinta secţiei civile a CAO, suspectată că a vrut să-l scape pe un bărbat acuzat de tentativă de viol

Atacul robelor: Judecătorii de la două instanţe s-au plâns la CSM că DNA le "lezează" independenţa