Centrul Oradiei îşi poate schimba faţa, dar nu oricum. Specialiştii Comisiei Zonale de Monumente Istorice, for care trebuie să avizeze intervenţiile în centrul istoric al urbei, a respins prin vot trei proiecte importante ale Primăriei: reabilitarea străzilor Republicii şi Dunărea, respectiv construirea unui pasaj subteran la intersecţia străzilor Decebal şi Tudor Vladimirescu. Iniţiator al acestor investiţii, primarul Florin Birta susţine că nu dă înapoi.
Restilizare pe bani europeni
Cea mai importantă arteră pietonală a Oradiei, strada Republicii, ar trebui să intre anul viitor în şantier. Reabilitată prost în cadrul unui proiect din 2006, are azi un aspect deplorabil, cu pavajul de granit plin de denivelări şi "ştirb".
Pentru ca orădenii şi turiştii să poată admira în voie palatele cu faţade refăcute, Birta a propus, în vară, refacerea pietonalei pe modelul din comunism, cu cercuri albe. "Este o restilizare a proiectului vechi. Strada va fi pavată cu porfir, pentru a continua stilul din zona pietonală din Piaţa Ferdinand, urmând ca acele linii specifice să fie făcute dintr-o piatră albă, care să le diferenţieze de porfir", a explicat Florin Birta (foto). Investiţia ar urma să fie finanţată cu bani europeni, iar costurile ei încă nu se cunosc.
Cine alege, de fapt?
Proiectul n-a trecut însă de filtrul Comisiei Zonale a Monumentelor Istorice nr. 6, care trebuie să se asigure că monumentele istorice din Bihor sunt conservate. În şedinţa din luna octombrie, specialiştii CZMI (arhitecţi şi arheologi din Bihor, Maramureş şi Satu Mare) au votat împotriva proiectului, reproşând Primăriei documentaţia incompletă, fără studiu istoric al străzii şi un istoric al intervenţiilor, dar şi faptul că n-a prezentat... suficiente variante.
"Fiind vorba despre reamenajarea pietonală a străzii Republicii, arteră de circulaţie pietonală principală, situată într-o zonă cu clădiri istorice/reprezentative, se vor prezenta cel puţin trei variante de concept arhitectural", se arată în rezoluţia CZMI.
Practic, Comisia vrea ca ea să aleagă varianta potrivită străzii Republicii, o abordare care i se pare greşită primarului. "Specialiştii vor trebui să analizeze varianta noastră, iar dacă au propuneri de îmbunătăţire, suntem deschişi să le implementăm. Aştept şi eu să văd rezoluţia lor şi vom formula un răspuns. Dacă va fi nevoie, mă duc personal la şedinţă, să le explic", spune Birta.
La refăcut
Edilul ia în calcul să participe personal la şedinţa CZMI pentru că şi un alt proiect pe care l-a promovat, cel de modernizare a străzii Dunărea, a fost respins. Aici, Primăria a propus o schimbare radicală, cu eliminarea celor 150 de locuri de parcare şi amenajarea unor zone pietonale cu spaţii verzi. În faţa Spitalului Militar ar urma să fie amenajată o şosea cu două benzi şi pistă pentru biciclişti. Lucrările, estimate între 5 şi 6 milioane euro, vor fi realizate tot pe bani europeni.
Şi acest proiect a fost respins pe motiv că este incomplet, CZMI cerând detalii pentru intersecţiile cu străzile Bicazului şi Eminescu, privind parcările amenajate pe stradă, pistele de biciclete şi lăţimea trotuarelor. De asemenea, specialiştii în monumente au cerut un studiu istoric şi un altul peisagistic. "Colegii mei au depus aceste informaţii, dar cred că specialiştii nu le-au înţeles foarte bine. Vom reface documentele şi le vom depune iar", spune Birta.
"Fentează" Comisia
Cel de-al treilea proiect respins de CZMI prevede amenajarea unui pasaj rutier subteran pe strada Tudor Vladimirescu, pe sub bulevardul Decebal, şi lărgirea străzii Vladimirescu la 4 benzi. Din nou, specialiştii au reproşat lipsa unui studiu de trafic pentru maşini şi biciclete deopotrivă, dar şi lipsa detaliilor arhitecturale pentru pasaj. Cu privire la acest proiect, primarul Oradiei spune că, de fapt, municipalitatea va "evita" avizul CZMI.
"Noi am depus studiul de trafic, dar ei l-au cerut extins, ceea ce doar Poliţia poate să facă. Oricum, problema se va rezolva uşor: se va emite un nou certificat de urbanism, pentru că între timp colegii noştri de la Urbanism şi-au dat seama că nici nu trebuiau să solicite avizul CZMI pentru acest tip de investiţie", spune Birta.
Pe de altă parte, şefa Direcţiei pentru Cultură Bihor, Adriana Ruge (foto), subliniază că aceste rezoluţii nu sunt menite să blocheze investiţiile. "Primăria poate reveni cu proiectele completate oricând", susţine Ruge.
Ca să demonstreze că CZMI nu are un dinte împotriva Primăriei, ea arată că în aceeaşi şedinţă au fost şi proiecte aprobate, precum extinderea Şcolii Szacsvay Imre şi construirea unei clădiri multifuncţionale pe strada Roman Ciorogariu, regenerarea urbană a străzii I.C. Brătianu, prin amenajarea de parcări şi spaţii verzi, ori construirea centrului cultural multifuncţional de pe strada Armatei Române. Diferenţa a făcut-o... grosimea dosarelor.