Primarul Florin Birta vrea să refacă pietonala Republicii după modelul din comunism, proiectat de arhitectul Szabo Arnold. La vremea lui, proiectul a fost premiat de Uniunea Arhitecților din România și Academia Română.

Edilul a îndemnat orădenii să își spună părerea cu privire la modul în care va arăta principala arteră pietonală a Oradiei, marți, într-o conferință de presă.

„Îndemnăm orădenii ca, până la finalul lunii, să își spună părerea și să vină cu idei cu privire la amenajarea străzii Republicii. Aceștia pot trimite email-uri pe adresa primărie@oradea.ro”, a spus edilul.

După cum BIHOREANUL a mai scris, la 15 ani de la reabilitare, strada Republicii arată deplorabil. Iluminatul public din pavaj este dezafectat, pavajul este montat strâmb pe alături cu pietre de culori diferite, gurile de canal nu sunt ridicate la nivelul de călcare, iar pe unele porțiuni apa băltește.

„Am ajuns la concluzia să reamenajăm strada Republicii având în vedere sesizările și reclamațiile primite cu privire la starea pietonalei Republicii”, a spus Birta.

Conducerea municipalității își dorește reabilitarea pietonalei după proiectul arhitectului Szabo Arnold, cu linii albe în formă de arc de cerc, care a și fost implementat în comunism.

„E o restilizare a proiectului vechi. Strada va fi pavată cu porfir pentru a continua stilul de pavare din zona pietonală din Piața Ferdinand, urmând ca acele linii care vor fi marcate să fie făcute dintr-o piatră albă care să exprime diferența între porfir și piatra respectivă, pentru a fi marcate ca pe vechea pietonală”, a spus Birta.

În plus, trecerile de pietoni și rigolele de scurgere a apelor vor fi amenajate după modelul celor din piețele Unirii și Ferdinand, iar actualul sistem de iluminat din pavaj va fi dezafectat.

„Vor fi refăcute corpurile vechi de pe clădiri, fără a se mai reface iluminatul din pavaj. Cele două fântâni (n.r. de la cele două capete ale pietonalei) vor fi readaptate soluției”, a declarat edilul.

Birta a mai spus că lucrările ar putea începe în vara sau în toamna anului viitor, ținând cont de semnarea contractului de finanțare.

„Proiectul ar urma să fie finanțat prin POR 2021-2027, unde nu au fost încă lansate ghidurile de finanțare”, a declarat primarul.

Potrivit acestuia, lucrările vor dura circa 12 luni.

„În ultimii ani am încercat să modernizăm infrastructura din zonă lucrând la rețelele de termoficare, energie electrică, gaze, apă canalizare. Singurul lucru la care vom mai lucra este un cămin tehnic în zona de mijloc, astfel încât toate terasele din zona mediană să aibă acces la apă, canalizare și curent”, a mai precizat Birta.

Primarul a promis că, spre deosebire de precedentele lucrări de reabilitare, cele de anul viitor vor fi organizate de așa natură încât să deranjeze cât mai puțin afacerile comercianților de pe strada Republicii.

„Orice reabilitare, cum a fost și cea de pe strada Vasile Alecsandri, va aduce deranj, dar împreună cu comercianții din zonă și constructorii vom lua măsuri ca deranjul să fie cât mai mic. Rețelele, de la gaz până la cele pentru scurgerea apelor pluviale, sunt deja rezolvate, așa că n-ar trebui să avem tranșee”, a spus Birta.

Potrivit evidențelor municipalității, Oradea are o suprafață de 85.000 de metri pătrați de zonă pietonală.

Principala arteră rezervată pietonilor începe la magazinul Crișul, cu continuare prin piețele Ferdinand și Unirii, cu trecere pe strada Vasile Alecsandri și Parcul 1 Decembrie pentru a avea punct final la intrarea în Cetate.

Vezi mai jos cum ar putea arăta Corso!

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!