Mă bucur că, în sfârșit, Marcel Boloș a ajuns la Ministerul Fondurilor Europene! Este unul dintre puținii miniștri din Guvern despre care poți spune că e omul potrivit la locul potrivit.

Când se va scrie istoria reală a acestor vremuri, va ieși la iveală și rolul benefic pe care Boloș l-a avut în dezvoltarea orașului nostru. Oricum, față de gureșul ONG-ist Cristian Ghinea, genul de om care spune ce știe, dar nu știe ce spune, Boloș e un câștig pentru județ și țară.

După cum arată axele pe care se pot cheltui bani europeni, se pare că am intrat în zodia digitalizării. Nu înțeleg, însă, de ce Uniunea Europeană se încăpățânează să impună aceleași axe tuturor țărilor, fără să țină cont de specificul și nevoile naționale. Sigur că alde Franța sau Germania au nevoie acută de o dezvoltare a digitalizării, dar noi încă suntem la faza de deznămolire a țării.

Este adevărat că au venit bani europeni și la noi pentru a desființa buda din fundul curții, însă primarii au preferat să fure fondurile, cot la cot cu constructorii, și să lase satele în mizerie. Poate că de acum înainte ne vom dovedi mai vrednici.

În ce privește digitalizarea, atât cât a fost, s-a dovedit generatoare de costuri mai mari pentru țară. Deși s-au umplut instituțiile bugetare de calculatoare, numărul de angajați tot a crescut. Asta pentru că, pe lângă plăvanul care scria cu creion chimic, a mai apărut un chibiț care să-i arate și unde să pună degetul pe tastatură.

Așa că Boloș ar trebui să le explice mai marilor de la Bruxelles că strategia alocării fondurilor trebuie modificată pentru compensarea efectelor crizei apărute din pricina războiului. În primul rând, să ceară mai mulți bani pentru lucrările pe fonduri europene care sunt în curs, pentru că prețurile au crescut extrem de mult și investițiile riscă să fie abandonate.

Apoi, ar trebui ca banii de digitalizare - care, repet, doar vor îmbogăți niște firme de casă ale Guvernului și vor spori numărul de angajați - să fie redirecționați pentru eficientizarea energetică a blocurilor.

În Oradea avem bani europeni pentru izolarea a doar 23 de blocuri, când cererea este de peste 400. La ce embargo energetic ne așteaptă din partea rușilor, va trebui să drămuim fiecare gigacalorie.

Iar dacă acum câmpurile Ucrainei sunt arate de bombele rusești, iar mujicii sovietici, în loc să lucreze pământul, îl îngrașă cu victime ale războiului, România ar trebui să primească bani și pentru refacerea sistemului de irigații. Așa vom putea hrăni mai multe guri din Europa, deoarece, în vremurile acestea complicate, cipurile nu țin de foame.