Băile Felix și Băile 1 Mai prind viață. Săptămâna trecută, gradul mediu de ocupare în Felix era în creștere, spre 80%, în timp ce vârsta medie a vizitatorilor începea să coboare sub 39 de ani. În locul bătrânilor veniți iarna pentru tratament, pe străzile stațiunilor încep să apară familii cu copii și cupluri în căutare de distracție.

„Ținta noastră este ca, treptat, Băile Felix să devină o stațiune care să atragă tineri, un fel de Mamaia de Oradea”, spune Răzvan Pîrjol, directorul SC Turism Felix, cel mai mare operator turistic din cele două stațiuni.

Schimbarea la față... 

Altădată stațiuni „bătrânești”, cu ștranduri obosite, salvate doar de calitatea curativă a apelor termo-minerale, și cu hoteluri cu aspect comunist, Băile Felix și Băile 1 Mai s-au schimbat la față. În ultimul deceniu, administrația locală și operatorii turistici au făcut investiții de peste 45 milioane euro. Zonele centrale ale celor două stațiuni au fost reabilitate cu bani europeni, aquaparkurile societăților President și Turism Felix au completat oferta de distracție, hotelurile mari, cum ar fi Termal, au fost reabilitate, iar altele noi au apărut.

În plus, anul viitor Primăria Sânmartin vrea să demareze amenajarea, la ieșirea din stațiune către Beiuș, a unui aquapark cu o capacitate de 5.000 de persoane, cel mai mare din regiune. Investiția, care ar urma să fie cofinanțată din fonduri europene, e estimată la 40 milioane euro. „Căutăm variante și pentru amenajarea unui parc de distracții”, declară primarul Cristian Laza (foto).

Efectul investițiilor s-a văzut. În 2023, cele două stațiuni au depășit pentru prima oară pragul de 300.000 de vizitatori, iar la ediția de primăvară a Târgului de turism al României din acest an zona și-a întărit statutul de a doua destinație turistică din țară, după Litoral. „Sper ca anul acesta să atingem din nou recordul de vizitatori din 2023”, spune Laza.

Să vină vacanța!

Anul turistic se anunță, însă, provocator. Dacă în iunie 2023 cele două stațiuni turistice erau deja pline, actualul sezon estival începe abia la sfârșitul lui iulie. „Perioada concediilor este legată de vacanța copiilor. Dacă ținem cont de evaluarea națională, de examenele de bacalaureat și facultate, anul acesta a fost școală și în iulie”, explică edilul.

Întârzierea vacanței a amânat deschiderea sezonului, astfel că Laza vrea să ceară prin Asociația Națională a Stațiunilor Balneare și Balneoclimaterice din România protejarea sezonului estival. „Turismul are nevoie de trei luni pline de vacanță. Anul școlar este prea fragmentat și se întinde prea mult în vară, fapt pentru care pierdem timp prețios”, consideră primarul de Sânmartin.

Început greu, lansare în forță... 

SC Turism Felix, cel mai mare operator hotelier din cele două stațiuni, care administrează cinci hoteluri ce însumează 1.750 locuri de cazare, a avut un început de an mai greu. „În primele luni din 2024, nivelul activității a fost cu 30% sub aceeași perioadă a anului trecut”, spune noul director general al SCT Felix, Răzvan Pîrjol (foto), care și-a preluat mandatul pe 1 mai a.c.

Inflația a redus apetitul pentru vacanță al românilor de rând, turiștii cu dare de mână, blocați în țară în pandemie, au căutat în continuare vacanțe în străinătate, iar declanșarea războiului din Israel, de unde veneau majoritatea turiștilor străini, a redus cererea externă.

Săptămâna trecută, numărul rezervărilor era, însă, în creștere. „Treptat, ne revenim. Gradul de ocupare trece în prezent de 60%, dar peste vară va trece de 90%”, apreciază Pîrjol.

(foto: Ovi D. Pop)

Sezonul estival 2024 va fi marcat de lansarea oficială a aquaparkului Venus, amenajat anul trecut, printr-o investiție de circa 40 milioane lei, pe amplasamentul ștrandului cu același nume din Băile 1 Mai.

Deschis „în probe” de la sfârșitul lunii aprilie, parcul acvatic va fi lansat oficial spre sfârșitul acestei luni. „Am vrut să avem două luni de funcționare pentru diferite reglaje”, explică directorul.

Întins pe 4,3 hectare, aquaparkul are șase piscine cu apă termală, două bazine pentru copii, unul tip jacuzzi, un bazin de înot și un tobogan cu patru piste, cu diferite grade de dificultate.

Din bazar, spațiu comercial

În pregătirea vacanței de vară, Primăria Sânmartin a salubrizat parcurile și zonele centrale ale stațiunilor, iar reprezentanții SCT Felix, care anul trecut au dezafectat vechiul bazar din centrul Băilor Felix, au început construirea unor spații comerciale moderne pe amplasamentul eliberat. Cele 7 module din oțel și sticlă, montate pe fundații din beton, în care vor funcționa 28 de agenți economici, vor fi închiriate prin licitație.

„La sfârșitul lui iulie spațiile comerciale ar trebui să fie funcționale”, spune directorul Răzvan Pîrjol, precizând că acestea vor oferi spre vânzare doar produse nealimentare. Separat, SCT Felix va licita doar câteva amplasamente pentru food-truck-uri cu produse alimentare, pentru a evita „canibalizarea” micilor afaceri.

Vin scumpirile!

Schimbarea la față a celor două stațiuni se vede, ce-i drept, și la buzunar. Prețurile din Felix și 1 Mai sunt deja cu 10% peste nivelul mediu din Oradea. Spre exemplu, un langoș cu smântână costă 10 lei, o pizza începe de la 30 lei, meniul zilei pornește de la 35 lei, iar un ciolan la rotisor poate trece de 50 lei. 
În ce privește intrarea în ștranduri, tarifele încep de la 30 lei pentru adulți și 20 lei pentru copii, la Ștrandul popular cu valuri din Băile 1 Mai, administrat de Primăria Sânmartin, și, proporțional cu serviciile oferite, poate ajunge la 70 lei pentru adulți și 25 lei pentru copii la aquaparkul President din Felix, care atrage turiști din toată țara.

Pentru sfârșitul lunii, când va fi deschiderea oficială a aquaparkului Venus, SCT Felix pregătește o majorare a tarifelor cu aproape 40% la ștrandurile sale. „În prezent, prețul de acces la ștrandurile noastre sunt de 50 lei pentru adulți și 25 lei pentru copii. Odată cu începerea sezonului estival, prețurile vor fi majorate la 80 lei pentru adulți și 40 lei pentru copii”, spune directorul Răzvan Pârjol. La fel ca acum, turiștii cazați în hotelurile societății vor beneficia, însă, de o reducere cu 50%.

Majorarea de tarif - încă sub nivelul de 90 lei pentru adulți și 70 lei pentru copii practicat încă de la începutul anului de Aquaparkul Nymphaea din Oradea - este menită să acopere investițiile făcute în creșterea calității serviciilor oferite.

Pariul pe servicii și apele termominerale... 

Săptămâna trecută, aquaparkul complexului President din Felix, un barometru al stațiunii prin cele cinci hoteluri cu 253 camere pe care le deține, indica o creștere a cererii. „După un început de an mai slab, acum am ajuns la un grad de ocupare de 90% și este în continuă creștere”, spune directorul complexului hotelier, Dumitru Fechete (foto)

Pe lângă serviciile oferite, President Hotels & Resort mizează, la fel ca întreaga stațiune, pe calitățile apei extrase din subteran. „Apele termominerale au calități curative care nu se regăsesc la apele geotermale din Austria, Germania, Ungaria sau altundeva. Chiar dacă faci numai baie, nu tratament, experimentezi o stare de bine”, spune Fechete.

Directorul se așteaptă la un an turistic cel puțin la nivelul din 2023, chiar dacă de atunci comportamentul de consum s-a schimbat. „Turiștii fac rezervările mai târziu, analizează înainte ofertele externe și așteaptă ofertele «last minute». Dar cine a mai fost revine”, zice Fechete. 

În ton cu creșterea stațiunii, complexul President investește 15 milioane euro în construirea unui hotel de cinci stele cu 126 de camere, restaurant, săli de conferință, SPA și chiar un cazino, care va fi inaugurat în vara anului viitor. 

Pentru că, până la urmă, toți cei implicați doresc ca Băile Felix să devină un soi de „Mamaia de Oradea”...


PE CREȘTERE
100
milioane lei a fost anul trecut, în premieră, cifra de afaceri a SC Turism Felix


ÎNTINERIRE
Chef(uri) în Băile Felix

Altădată stațiuni căutate mai mult pentru tratament, Băile Felix și Băile 1 Mai se pregătesc să atragă și tineri, pentru distracție. „Vom organiza evenimente pentru turiști de-a lungul întregii veri”, spune primarul comunei Sânmartin, Cristian Laza.

La sfârșitul acestei săptămâni sunt așteptați să participe la a treia ediție a Waves Festival circa 15.000 vizitatori. În cele trei zile de concerte vor evolua DJ-ul german Tujamo, DJ-ița belgiană Mattn și românii La Familia, Grasu XXL și Erika Isac.

Apoi, în perioada 15 - 18 august, în Felix va avea loc a doua ediție a festivalului de muzică Thermal Days, iar între 21 - 25 august Festivalul de film românesc.

Șirul evenimentelor anunțate pentru vara aceasta va fi închis de Festivalul Internațional de Muzică Enjoy Music.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!