Salonta revine la festivalurile de film din Europa. De data aceasta este meritul tânărului salontan Marian Fărcuț, care s-a lansat în urmă cu un an ca regizor cu scurtmetrajul „Moștenirea”, filmul fiind produs de cunoscutul său concitadin din industria cinematografiei, Marian Crișan.

Debutul său a fost peste așteptări, fiind recompensat cu o mențiune specială la Festivalul Internațional de Film Transilvania și nominalizat la alte festivaluri din Europa.

De mic la filmări

Născut și crescut în Salonta, Marian Fărcuț a fost dintotdeauna pasionat de filme. În 2010, când avea 11 ani, a văzut pentru prima dată atmosfera unui platou de filmare atunci când regizorul Marian Crișan turna în orașul natal lungmetrajul Morgen. „Am apărut și eu câteva secunde într-un cadru, ca figurant. Mi s-a părut interesant și îl urmăream mereu pe Marian”, își amintește bihoreanul.

După ce și-a încheiat studiile la Colegiul Național Teodor Neș s-a înscris la Facultatea de Teatru și Film din cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. În anii studenției a continuat să lucreze alături de Marian Crișan. A făcut spotul de lansare a Festivalului Filmului pe Frontieră organizat în orașul natal timp de mai multe ediții și s-a aflat pe platoul de filmare pe tot parcursul procesului de creație al filmului Berliner.

Primul film

În primul an al pandemiei și-a dorit să pună pe picioare propriul proiect regizoral. „Știam de mult timp povestea, bazată pe un fapt real, și am scris un scenariu. Era una dintre pățaniile unui polițist cunoscut în oraș, care ieșișe la pensie și îi plăcea să ne povestească cele mai interesante întâmplări pe care le ținea minte din cariera lui. Cea care mi-a atras atenția era povestea unei familii din Salonta care a luat în grijă un bătrân, acesta promiţându-le întreținătorilor că le dă moştenire casa după moartea sa. La un moment dat, bătrânul se spânzură, iar familia începe formalităţile pentru înmormântare, fără să anunțe însă Poliția. Asta a generat o mulțime de situații amuzante. Mi s-a părut perfectă pentru un scurtmetraj de câteva minute. Am început să scriu la scenariu undeva în august 2020”, povestește tânărul (foto sus).

Fără să fi avut o finanțare, Marian și-a pus în gând să facă filmul din bugetul propriu, iar apoi a format echipa de actori: Petre Ghimbăşan, Răzvan Vicoveanu, Ciprian Ciuciu, Corina Cernea şi Florin Stan, toți de la Teatrul Regina Maria din Oradea, plus Levente Kovács de la Teatrul Szigligeti. Filmările urmau să înceapă în luna octombrie a aceluiași an, dar s-au amânat tot din cauza pandemiei.

Comedie de Ardeal

Până la urmă, pandemia a fost totuși cu noroc pentru ei. Producătorul scurtmetrajului, Marian Crișan, a reușit să obțină fonduri din partea Uniunii Producătorilor de Film şi Audiovizual din România - Asociaţia Română de Gestiune a Operelor din Audiovizual (UPFAR-ARGOA).

Filmările, care au durat patru zile, au fost reluate în aprilie 2021. „A fost amuzant pentru că am filmat la o casă locuită de niște salontani care ne-au dat voie să le-o folosim. Cum locuitorii au văzut mașina de Poliție, apoi cum ne-am plimbat la magazinul de coroane și la cimitir, s-a creat așa un fel de panică în prima zi, unii credeau că s-a întâmplat o crimă”, își amintește tânărul.

Pelicula se întinde pe parcursul a 14 minute și este plină de remarci și situații comice „condimentate” cu grai ardenelesc. Titlul producției e chiar laitmotivul acesteia - „Moștenirea”.

Succes din prima

Filmul a fost prezentat în premieră la cea de-a 21-a ediție a TIFF din Cluj-Napoca, în vara anului trecut, primind mențiunea specială la categoria scurtmetraj, unde au concurat mulți regizori tineri. „După premiere, scurtmetrajul a rulat și la alte ediții TIFF din țară, inclusiv în Oradea. Toată lumea voia să-l vadă și a stârnit hohote de râs și în alte zone. Pentru mine lansarea a fost peste așteptări”, spune Marian.

L-a înscris apoi în mai multe festivaluri de film, iar cele mai importante care l-au acceptat și l-au nominalizat pentru premii au fost cele dedicat scurtmetrajelor de la Trieste (Italia), Lisabona (Portugalia) și Cottbus (Germania). În 8 august, Moștenirea a fost nominalizat și la gala Uniunii Cineaștilor din România, ce va avea loc pe 25 septembrie.

Între timp, Marian lucrează la alte scenarii, s-a mutat în București și a lucrat ca asistent al regizorului Radu Jude pentru un film care va apărea în toamnă în cinematografe. Se întoarce însă cât poate de des acasă, unde își găsește inspirația, asemenea maestrului său...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!