Cunoscutul polițist și autor Marian Godină a publicat duminică o poziție argumentată față de deja faimosul scandal din Poliția Bihor, determinat de un reportaj Recorder, care-l are în prim-plan pe ofițerul Paul Filimon.

Godină spune că „reportajul de la Bihor este extrem de slab”, superficial și făcut de dragul vizualizărilor, că a aflat că Paul Filimon a scuipat-o pe nevasta omului de afaceri de față cu fiica ei, că un vecin i-ar fi dat acestuia numele polițistului, dar și că deja Parchetul a clasat o plângere penală pe care Filimon i-a făcut-o chestorului Alin Haniș, „pe motiv că faptele nu există”.

Marian Godină mai susține și că jurnaliștii Recorder sunt „doar niște tocilari naivi cu aere de investigatori”. 

„Niște bieți editori...”

Marian Godină, care și-a asumat deseori și postura de critic al sistemului, a publicat pe pagina sa de Facebook, urmărită de peste 600.000 de persoane, o expunere amplă a poziției sale față de subiectul Recorder ce vizează Poliția Bihor, a dezvăluit că a vorbit cu omul de afaceri Marius Dronca și chiar prezintă o nouă versiune a evenimentelor, cu informații din anchete.

El mai critică publicația Recorder și spune, printre altele, că unul dintre autorii reportajului, Mihai Voinea, i-a obținut numărul de telefon și l-a sunat după ce a expus o primă părere critică despre reportajul „Instituții pentru cei puternici. Cazul polițistului Filimon”, spunându-i că își bate joc de „luni de muncă”. 

„Astăzi, când scriu acest text, afirm că jurnaliștii Recorder care au realizat reportajul cu IPJ Bihor sunt doar niște tocilari naivi cu aere de investigatori, niște bieți editori care dacă au dat trei telefoane au impresia că au investigat. Asta e varianta bună, sper totuși că nu sunt niște ticăloși care au făcut tot ce au făcut cu intenție. Mai cred că sunt și foarte ofticați, că s-au învățat să fie adulați, iar oamenii să tremure când aud la capătul telefonului "Bună ziua, sunt de la Recorder".”, scrie Marian Godină. 

„Extrem de slab”

Polițistul susține că „reportajul de la Bihor e unul extrem de slab, e de fapt prezentarea poveștii unui om, a variantei lui, pe lângă care au dat câteva telefoane”, adăugând că „tot ce au prezentat în reportaj le-a fost furnizat de Filimon, nimic nu au obținut ei”. 

Marian Godină adaugă că, „pe lângă că e foarte slab și fals, reportajul face extrem de mult rău unor oameni și unei instituții. Nu știu dacă Mihai Voinea, unul dintre cei care au facut acest reportaj, va conștientiza ce rahat mare a făcut și dacă va avea tăria să își ceară scuze și să recunoască față de publicul său că a greșit.”.

Martori că Filimon a scuipat-o pe femeie

Apoi, Godină înșiră pe larg o serie de informații, unele noi, despre caz. El spune că „îmi asum tot ceea ce veți citi, iar persoanele care vor considera că am scris ceva fals le îndemn să mă acționeze în instanță”.

Marian Godină continuă prin a expune conflictul inițial dintre Paul Filimon și Narcisa Dronca, soția omului de afaceri. Aceasta a fost scuipată de două ori de polițistul din Oradea, susține Godină, adăugând că există și martori care au fost audiați și au susținut asta. Femeia se afla în mașină cu fiica ei, care a fost traumatizată de situație. 

„Vestea că un bărbat a scuipat o femeie în parcare ar scandaliza opinia publică. Apoi, vestea că cel care a scuipat femeia ar fi și polițist ar amplifica revolta. Ei bine, jurnaliștii investigatori Recorder au aplicat o metodă prin care au deviat atenția de la gestul scuipatului unei femei. Ia fiți atenți aici. Femeia nu era o femeie oarecare, era femeia unui "cunoscut om de afaceri din Oradea."”, scrie Godină, subliniind că nici măcar nu e vorba de vreun afacerist celebru.  

Același autor se întreabă ce căuta Paul Filimon la ora 14, ora la care s-a petrecut incidentul, în parcarea de domiciliu alături de soție, când în mod obișnuit ar fi trebuit să fie la muncă. 

Dronca primește înjurături și amenințări

De altfel, Godină arată că a fost contactat de Marius Dronca zilele trecute și cei doi au vorbit despre caz.

„A fost mult mai mult decât mă așteptam. Am realizat cât de mult rău pot face niște jurnaliști din prostie, din dorința de a-și captiva publicul și, de ce să nu o spun, pentru bani și vizualizări. Am vorbit cu un om care părea epuizat, nedormit și panicat (...) Mi-a zis că e un om simplu, că se scoală la 6, că se urcă în stivuitor și conduce camioane, că a realizat totul de la zero și că nu îl știe nimeni în Oradea. Că s-a trezit peste noapte infractor și că are e-mailul plin de mesaje, de înjurături și amenințări, după ce numele firmei i-a apărut prin comentarii. Mi-a zis că fiica sa e sunată de colegi și e panicată”. 

O altă variantă

Colac peste pupăză, Marian Godină spune că Marius Dronca a aflat numele polițistului de la un vecin, după ce s-a dus la fața locului, fiind sunat de soție. Ba mai mult, mașina lui polițistului Filimon ar avea numere preferențiale, care indică numele acestuia, dar că e trecută pe numele socrului. 

„Mai departe, soțul a sunat un amic polițist și i-a zis ce a pățit, i-a spus că cel care scuipase e polițist, i-a zis că-l cheamă Filimon și ce numere are la mașină. Acel politist i-a confirmat că e Filimon și, la rugămintea omului, i-a dat nr de telefon. Pentru asta, polițistul nu a interogat nicio bază de date, oricum numerele de telefon nu există în bazele de date. Așadar, ce a făcut polițistul poate fi cel mult imoral, acel gest de a da cuiva nr de tel fără acordul lui, cam la fel cum a făcut jurnalistul Recorder când mi-a aflat numărul de telefon și m-a sunat”, subliniază Godină.

Plângere împotriva lui Haniș, clasată

Așadar, soția lui Dronca, atunci când s-a dus la Poliție, a furnizat chiar ea numele bărbatului care o agresase, adică al lui Filimon. „Faptele că polițiștii au accesat ilegal bazele de date și că i-au furnizat femeii datele polițistului sunt complet false, sunt niște speculații pe care jurnaliștii Recorder le-au luat de bune si le-au dat mai departe, amatoricesc, fără nici măcar o probă”, scrie Godină.

El adaugă că presupusa întâlnire dintre șeful Poliției Bihor și Marius Dronca în sediul inspectoratului este „falsă”, că Paul Filimon i-a făcut o plângere chestorului Alin Haniș, iar aceasta a fost cercetată și clasată de Parchet, pe motiv că faptele nu există, că Filimon l-ar fi sunat pe afacerist în prejama Paștelui bătând apropouri despre împăcare. 

Godină spune că nevasta afaceristului a renunțat la plângere fiindcă nu voia ca fiica să-i fie audiată, precum și că reclamația lui Filimon privind accesul ilegal la baza de date nu poate fi retrasă odată ce a fost depusă, dând de înțeles că astfel colegii polițiști ai lui Filimon nu ar fi avut de ce să-i preseze să-și retragă acea plângere. 

Filimon s-ar fi pontat fictiv la muncă

În poziția sa, Godină dezvăluie că Paul Filimon a fost testat psihologic în cadrul testărilor periodice, și nu pentru că ar fi fost victimizat, după cum se poate înțelege din reportajul Recorder. 

„În urma rezultatului, polițistului Filimon i-a fost retrasă arma și i s-a recomandat consult medical de specialitate. Trebuie precizat că pe parcursul anului, polițistul Filimon a zis că se simte amenințat și a solicitat dreptul la a purta arma în permanență, atât la serviciu cât și acasă, în timpul liber, lucru care i-a fost aprobat tocmai de inspectorul șef ăla rău care avea ceva cu el”, scrie Marian Godină.

De asemenea, aceeași postare arată că Paul Filimon ar avea și alte probleme la lucru. El este cercetat pentru că s-ar fi pontat fictiv ca fiind la serviciu în weekend, deși nu trecuse pe acolo, lucru confirmat de camerele video. 

Publicația Recorder a reacționat printr-un comentariu pe Facebook la cele scrise de Godină, precizând că vor reveni în aceeași zi cu un răspuns. Marian Godină a formulat apoi, într-o postare separată, o serie de întrebări concrete despre reportaj și cusururile lui, cerându-le jurnaliștilor de la Recorder să răspundă concret la ele. 

 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!