Ies la iveală mărturii cutremurătoare ale unor pacienți ai medicului cardiolog Dan Tesloianu, arestat, sâmbătă, în dosarul stimulatoarelor cardiace prelevate de la cadavre, în care este acuzat, între altele, și că le dădea medicamente voit greșite unor pacienți, pentru a „fabrica” simptome, ca să-i opereze.

O femeie care i-a fost pacientă, i s-a implantat un aparat stimulator cardiac și crede acum că a fost victima unui malpraxis a povestit că a suferit prima intervenție în 2013 și că au urmat alte șase operații.

„Mi-a schimbat aparatul după 4 - 5 ani de zile. Iar îl punea, iar ieșea. Făcea infecție, crăpa. De șapte ori m-a operat și ultima oară, când a văzut că nu stau aparatele, mi l-a pus pe stânga pe mușchi și mi-a dat carnet la el. Este un an de atunci”, a declarat femeia, la Digi24.

Acum, după izbucnirea scandalului, pacienta este convinsă că se numără printre pacienții (238 contabilizați până acum de anchetatori) care ar fi primit dispozitivele preluate de la persoane decedate.

„Eu aşa cred. Pentru că nu îmi primea corpul, le dădea afară. De şapte ori să mă taie şi acum am aflat de ce. Mi-a făcut la antibiotice, sunt distrusă!”, a mai spus ea, potrivit Observator.

O altă dezvăluire făcută de pacientă este că medicul se comporta agresiv cu pacienții săi. „Niciodată nu m-am gândit, dar de câte ori am fost la el am început să plâng. Acum stau așa într-o tensiune”, a continuat femeia, potrivit Libertatea.ro.

De asemenea, ea a mai arătat că, atunci când mergea la cabinetul cardiologului, îi ducea „o atenție”, precum cafea sau șampanie, nespecificând dacă a dus și bani.

Un alt bărbat și-a făcut publică experiența avută cu medicul Dan Tesloianu când tatăl acestuia a avut probleme cardiace, pentru HotNews.

„Tatăl meu a fost internat la acest medic anul trecut.. Dr. Tesloianu i-a spus în față că este un caz foarte grav și a insistat să îl transferăm la un spital privat din București, pe motiv că nu există nici o posibilitate să fie operat pe cord la un spital de stat, iar, când noi, familia, am reușit să îi găsim un loc la un alt spital de stat din alt oraș, a tergiversat cât a putut cu transferul. A fost nevoie de eforturi uriașe să îl putem muta de acolo, din păcate mult prea târziu. Experiența cu dr. Tesloianu a fost fatală pentru evoluția lui”, a povestit cititorul HotNews.ro.

După cum BIHOREANUL a mai scris, meicul Dan Tesloianu a fost reținut, iar mai apoi arestat, sâmbătă, pentru 30 de zile, fiind anchetat că lua dispozitive medicale de pe cadavre şi le monta altor pacienţi, deşi acest fapt este ilegal.

Tesloianu este acuzat și că provoca unele operaţii care nici măcar nu erau necesare, dar acesta le dădea pacienţilor săi medicamente care să le inducă anumite simptome şi să se ajungă, astfel, la intervenții chirurgicale. 

În dosar sunt anchetați și alți medici, dar și persoane fizice, care ar fi constituit o adevărată rețea de plasare a acestor aparate.

Avocatul medicului Tesloianu, Marius Todeancă, a declarat pentru presa centrală că a contestat decizia de arestare și că, până la urmă, medicul ar fi vrut doar să facă bine.

„Am făcut contestație. Vom vedea ce se întâmplă. Am avut la dispoziție două ore să formulăm o apărare. Este dorința domnului doctor Tesloianu să nu facă declarații în acest moment. Nimeni nu spune că s-au salvat și vieți. Are în spate o carieră de 21 de ani și a efectuat 4.000 de intervenții“, a spus avocatul, potrivit Libertatea.

„Foarte multe persoane nu aveau cum să aibă acces la astfel de dispozitive. Potrivit tratatelor internaționale se pot folosi dispozitive de la persoane decedate. Se poate pune și o altă întrebare. Este legal să mori dacă nu sunt fonduri pentru astfel de dispozitive?“, a mai spus Marius Todeancă.

Libertatea.ro mai notează că procurorii au descoperit rețeaua stimulatoarelor cardiace prelevate de la cadavre după o anchetă ce a durat cel puțin șase luni.

Totul a pornit de la o plângere făcută în iulie 2022 de conducerea Spitalului „Sf. Spiridon” din Iași, unde medicul profesa și a fost ani la rând responsabilul principal pentru implantarea stimulatoarelor cardiace. Plângerea a fost adresată Ministerului Sănătății și în ea se reclamau decontări fictive, stocuri care nu corespundeau cu realitatea și folosirea unor „dispozitive recuperate de la pacienții decedați sau din donații”, mai arată sursa citată.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!