Pneumologul orădean Dan Stamatiu, cel care, în 2016, a intrat în casa unei familii din Nyíregyháza-Oros, a împuşcat-o mortal pe fosta sa amantă şi l-a rănit grav pe soţul ei, în faţa gemenilor cuplului, de doar 7 ani, a fost trimis în judecată de autorităţile judiciare din Ungaria.

Potrivit unui comunicat făcut public, luni, de Parchetul Judeţului Szabolcs-Szatmár-Bereg, Stamatiu a fost inculpat pentru omor calificat, din cercetări reieşind că bărbatul a ucis din gelozie.

În actul de acuzare, anchetatorii arată că bărbatul a cunoscut-o pe victima sa în 2012 şi a avut cu ea o relaţie amoroasă. Ulterior, cei doi s-au despărţit, dar Stamatiu nu a acceptat acest lucru, continuând să-şi hărţuiască victima care, în 2015, şi-a angajat şi avocat, ca să-l reclame, după care a renunţat.

Cum nu a reuşit să o recucerească pe femeie, care a decis să rămână cu soţul ei, medicul orădean a hotărât să-i ucidă. 

Pistolul şi muniţia, zic procurorii, le-a cumpărat dintr-o piaţă din Nyíregyháza, cu toate că nu avea permis de port-armă, iar în data de 31 august s-a dus cu maşina la locuinţa celor doi, aşteptând ca aceştia să ajungă acasă, după care a intrat peste ei şi a tras.

Femeia a murit pe loc. Viaţa soţului ei a fost salvată, însă a rămas cu o dizabilitate permanentă pe partea stângă a corpului.

În aceeaşi zi, Stamatiu a fugit în România, trecând graniţa pe la Ártánd-Borş, dar a fost prins pe 1 septembrie 2016 de autorităţile române, în Cluj Napoca. În momentul în care a fost reţinut, bărbatul avea asupra sa un revolver marca Magnum S&W 357, cu butoiaș și 6 cartușe, pentru care nu deținea permis de port armă și pe care l-a adus ilegal din Ungaria, arma fiind cea cu care şi-a împuşcat fosta amantă şi l-a rănit grav pe soţul acesteia.

Ca atare, Stamatiu a fost trimis în judecată în România, pentru contrabandă calificată cu arme și nerespectarea regimului armelor și munițiilor, fiind condamnat la o pedeapsă de 3 ani și 4 luni de detenţie, pedeapsă pe care a ispăşit-o iniţial în Penitenciarul Oradea, iar apoi în Penitenciarul Satu Mare.

În momentul în care a fost eliberat, fostul medic a fost preluat de poliţişti şi predat Poliţiei judeţului Szabolcs-Szatmár-Bereg, a fost reţinut de anchetatorii ungari şi arestat preventiv, măsură care este în vigoare şi în prezent, când este trimis în judecată pentru omor calificat. 

Anchetatorii cer ca Stamatiu să fie condamnat la închisoare pe viaţă şi, dacă va fi eliberat cumva condiţionat, acest lucru să nu se întâmple mai devreme de 35 de ani.