După ce, săptămâna aceasta, Moldova și Ucraina au primit statutul de țări candidate la Uniunea Europeană, fostul premier și președinte al Rusiei Dmitri Medvedev, acum vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei și apropiat al lui Vladimir Putin, a acuzat Bucureștiul că vrea să creeze o „nouă Românie Mare” avertizând că vor fi consecințe pentru Republica Moldova, dacă se va întâmpla acest lucru.

Potrivit Libertatea.ro, Medvedev a susținut că aderarea Republicii Moldova la UE este posibilă, dar nu direct, ci prin crearea unei „noi Românii Mari".

„Republica Moldova a intrat în lunga coadă pentru aderarea la UE, întinsă pe parcursul a zeci de ani. Bon voyage! (Drum bun! – în limba franceză, n.r.) Dar (ei, moldovenii, n.r.) vor mai devreme! Prin urmare, există o altă cale de a obține aderarea la UE: crearea unei noi Românii Mari”, a scris politicianul rus pe canalul său de Telegram, răspunzând la o întrebare adresată de agenția rusă de stat TASS cu privire la cât de repede ar putea adera Republica Moldova la Uniunea Europeană.

Medvedev a remarcat că „politicienii români dansează politic în cercuri în jurul Republicii Moldova” de multă vreme.

„Cu toate acestea, consecințele pot fi mult mai puțin amuzante”, a adăugat politicianul rus.

„Occidentul încearcă, aproape la nivel legal, să interzică Rusiei să se apropie de poporul ucrainean, provocând în toate modurile posibile o adâncire a conflictului. Dar în ceea ce-i privește pe români și moldoveni, situația este diferită. Oficialii de la București, incitați de «integratorii» de la Bruxelles, sunt bântuiți de ideea recreării proiectului României Mari, îngropat de Armata Roșie în timpul Marelui Război pentru Apărarea Patriei (sintagma folosită de liderii ruși pentru desemnarea celui de-al Doilea Război Mondial, n.r.)”, a mai spus Medvedev potrivit site-ului Libertatea.

Liderul rus a făcut declarațiile sâmbătă, după ce joi, Republica Moldova și Ucraina au primit statutul de candidate pentru aderarea la UE. Decizia a fost luată de liderii celor 27 de state membre în cadrul unui summit de la Bruxelles.

Duminică, Ministerul Afacerilor Externe a reacționat, spunând că declarațiile liderului rus denotă frustrare și că fac parte „din retorica falsă, cu care ne-am obișnuit deja, a Kremlinului.

„Reacția menționată indică, pe lângă un mare grad de frustrare, un lucru cert: decizia Consiliului European de a acorda statutul de stat candidat pentru Republica Moldova este o decizie corectă și reprezintă o realizare cu adevărat istorică, o reconfirmare a vocației și orientării europene ale Republicii Moldova și cetățenilor săi.

Acestă decizie reprezintă, pe de o parte, inițierea drumului ireversibil spre integrarea deplină a Republicii Moldova în Uniunea Europeană, acolo unde îi este locul și, pe de altă parte, o nouă confirmare a valorii strategice a politicii de extindere a Uniunii”, se arată într-un comunicat de presă postat pe site-ul ministerului.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!