Aşteptarea a luat sfârşit! Filmul "21 de rubini", turnat în iarnă la Oradea, cu o distribuţie internaţională din care fac parte americanul Mickey Rourke, deţinător al unui Glob de Aur, italianca Elisabetta Pellini şi anglo-americanul Anthony Delon, va avea pe 29 octombrie avanpremiera la Oradea, iar din 3 noiembrie va rula în cinematografele din întreaga ţară.
"Mi-am dorit ca orădenii să fie între primii spectatori, având în vedere că filmul a fost turnat în mare parte în Oradea, iar oamenii ne-au ajutat foarte mult", spune regizorul Ciprian Mega, preotul Bisericii Sfântul Spiridon din Rogerius.
România, aşa cum este...
Avanpremiera de gală a avut loc joia trecută la Bucureşti, în prezenţa membrilor echipei. Pe scena Cineplexx din Băneasa Shopping City au urcat regizorul orădean, celebrităţi din distribuţie şi actori români, de la Dorel Vişan, Corina Moise şi orădeanul Şerban Borda, până la cântăreaţa Loredana Groza ori omul de radio Daniel Buzdugan.
Evenimentul a reunit 300 de invitaţi, oameni de cultură, reprezentanţi ai societăţii civile şi politicieni, de la PNL şi PSD, până la USR şi AUR. "Sunt bucuros că am putut fi printre primii care au văzut filmul «21 de rubini». Adevărul este că aceasta este România, aşa cum aţi prezentat-o", i-a spus fostul preşedinte Emil Constantinescu regizorului orădean Ciprian Mega.
Viaţa bate filmul
Filmul prezintă criza societăţii începând de prin 1999, când a fost lansată varianta autohtonă a Playboy şi au avut loc bombardamentele din Iugoslavia, până la valul arestărilor anticorupţie din perioada de glorie a DNA sau mai recenta pandemie de Covid-19.
Desfăşurat pe două planuri, între sfârşitul anilor ʼ90 şi zilele noastre, povestea îi are în prim-plan pe tânăra procuroare Nina, interpretată de Corina Moise (foto), şi pe prietenul ei, regizorul rus Yuri (Anthony Delon), crescut în Occident, care dezvoltă un scenariu de film având în centru un copil de muncitori care se vrea preot.
Pelicula surprinde drama socială de după marile privatizări şi tensiunea politică de la sfârşitul anului 2022, pe care le tratează nepărtinitor.
Nina, intrată în atenţia publică prin nominalizarea la funcţia de procuror general al României, îşi vede numirea condiţionată de poziţiile excentricului Mickey Mandovanis, secretar de stat al SUA, interpretat de Mickey Rourke, şi ale reprezentantei Comisiei Europene, Nicoletta Delalachesa, al cărei rol i-a revenit italiencei Elisabetta Pellini.
Între aceste planuri, radical diferite - turnate într-o zonă săracă din Dobrogea, sugestiv botezată Zădărniceşti, şi locuri elegante din Oradea, cum ar fi Teatrul Regina Maria - se scurge viaţa românilor de rând, obligaţi să facă faţă mai-marilor zilei, cum este Dorel Vişan, care dă viaţă, enervant de credibil, unui primar corupt.
Filmul e presărat cu personaje luate din realitate, de la ţepari cu "alba-neagra" la muncitori săraci şi de la foşti securişti deveniţi milionari şi trăgând sfori la nivel înalt la prelaţi corupţi, care vând demnitatea preoţească pe bani, cum este personajul inspirat de episcopul Sofronie Drincec, care a şi fost în centrul unui dosar DNA.
O producţie sub presiune
Aşteptată de public, judecând după intervenţiile pe reţelele de socializare, pelicula şi-a atras, însă, şi opozanţi. După ce în 2021 a cerut conducerii Episcopiei Ortodoxe a Oradiei să nu-i trimită preoţi homosexuali la sfinţirea Bisericii Sfântul Spiridon şi i-a transmis o discuţie picantă purtată pe telefon între un apropiat al episcopului şi un prieten al său din justiţie, regizorul Mega s-a trezit cercetat penal, sub acuzaţia de violare a vieţii private.
Lăsat în nelucrare, dosarul a fost redeschis tocmai când regizorul făcea ultimele pregătiri pentru lansarea peliculei. Mai mult, Mega a avut acces la el abia săptămâna trecută, când a putut vedea plângerea penală depusă de consilierul bănuit de relaţii nefireşti, Andi Bacter, care este mâna dreaptă a episcopului Sofronie şi responsabil cu comunicarea al Episcopiei. "Este o încercare de intimidare", consideră Mega, în vreme ce reprezentanţii eparhiei susţin că totul este "rodul exclusiv al unei minţi cu bogată imaginaţie regizorală".
De altfel, pentru a evita orice posibilă intervenţie, costurile filmului, de peste un milion de dolari, au fost suportate exclusiv de producătorul orădean Silviu Ciobanu. "Nu am vrut să apelăm la fonduri de la stat, ca să putem lucra mai repede şi să avem deplină libertate de expresie", explică regizorul.
Approved by Mickey Rourke
Pelicula a fost bine primită la prima vizionare. "Dorel Vişan (foto) a fost impresionat până la lacrimi, iar orădeanul Şerban Borda, care l-a interpretat pe Prea Fericitul Patriarh Daniel, a fost primit cu aplauze", spune Mega.
De altfel, Mickey Rourke a fost atât de încântat de colaborarea cu regizorul-preot din Oradea încât, în iarnă, la încheierea filmărilor, i-a dăruit în semn de apreciere brăţara de aur pe care o purta la mână. "Mickey Rourke, care a văzut filmul săptămâna trecută, într-o vizionare privată în SUA, ne-a transmis că i-a plăcut atât de mult încât vrea să revină în România pentru vizionarea lui", afirmă regizorul.
Publicul orădean nu are nevoie, însă, să bată atât drum ca să-l poată vedea. "21 rubini" poate fi văzut, începând de duminică seară, la cinematograful Multiplex din Lotus Center. Concluziile le va trage fiecare după...
Vezi mai jos trailerul oficial al filmului: