Participarea echipei filmului "21 de rubini", condusă de preotul regizor orădean Ciprian Mega, la Festivalul de Film de la Moscova, a reuşit să provoace deranj atât printre gazde, cât şi acasă.

Bihorel a aflat că directorul festivalului, celebrul regizor Nikita Mihalkov, care l-a şi invitat pe Mega la Moscova, a fost foarte deranjat de declaraţiile făcute de acesta, cum că nu împărtăşeşte nici ideologia Occidentului, dar nici poziţia Rusiei în conflictul ideologic dintre părţi, că problema tezaurului României dispărut la Moscova nu a fost tranşată şi că, având în vedere istoria recentă, românii se tem în continuare de ruşi.

Ele au influenţat, probabil, şi soarta filmului care, deşi favorit, n-a mai primit niciun premiu.

Prezenţa românilor la Moscova a declanşat scandal şi în ţară, unde au fost catalogaţi ca filo-ruşi şi luaţi la ochi de "servicii".

Mega ar fi fost contactat, chiar la festival, de un emisar al Serviciului de Informaţii Externe, care i-ar fi cerut să plece acasă de îndată.

Cum preotul nu şi-a întrerupt vizita, ci dimpotrivă, a acceptat invitaţia la o întâlnire privată cu "ţarul" Vladimir Putin, efectele au început să se vadă.

La întoarcerea acasă, venind dinspre Serbia, echipa românilor a fost ţinută la graniţă cu orele pentru verificări amănunţite ale bagajelor şi ale maşinii, iar firmele producătorului Silviu Ciobanu au început să fie puricate de organele de control. Spasiba!

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!