Echipa de avocați din consorțiul LALIVE și Leaua Damcali Deaconu Păunescu (LDDP), care a câștigat procesul Roșia Montană la Curtea de Arbitraj internațională, a făcut publice primele detalii legate de victoria obținută. „Dreptatea a prevalat”, spune unul dintre membrii echipei, despre decizia pe care Gabriel Resources o califică drept „profund eronată”. Anterior, LALIVE și LDDP au obținut pentru România și victoria într-un proces în care frații Ioan și Viorel Micula  au pretins de la statul român suma de 9 miliarde de lei ca despăgubiri.

Conform unei informări privind procesul, publicate de Digi24, tribunalul, compus din Prof. Pierre Tercier (președintele Tribunalului), Dr. Horacio A. Grigera Naón și Prof. Zachary Douglas, „a respins toate pretențiile reclamanților pe fond și a acordat o parte substanțială din costurile de arbitraj ale României”.

Ce au susținut părțile în proces

Informarea amintește că decizia pune capăt procedurii arbitrale care a fost inițiată de Gabriel Resources în iulie 2015, arătând că, pe parcursul arbitrajului, „părțile au făcut schimb de peste 25 de memorandumuri și au participat la două audieri principale, una între 2 și 13 decembrie 2019, care a avut ca obiect răspunderea, și una între 28 septembrie și 4 octombrie 2020, care s-a concentrat pe aspecte tehnice și de cuantum”.

Gabriel Resources a susținut că România a încălcat tratatul bilateral de investiții Canada-România și tratatul bilateral de investiții Regatul Unit-România, inclusiv obligația de a nu expropria investițiile fără despăgubiri, solicitând în total aproximativ 6,7 miliarde USD, inclusiv dobânzi.

Ca răspuns, România a susținut că Roșia Montană Gold Corporation, consorțiul dintre Gabriel Resources și compania de stat românească Minvest, nu a reușit să îndeplinească cerințele de autorizare, în mare parte ca urmare a faptului că nu a reușit să obțină o licență socială pentru proiectul minier, sintetizează informarea.

„Tribunalul a luat în considerare numeroasele provocări de mediu, sociale, culturale și economice cu care s-a confruntat proiectul minier, constatând că autoritățile române și-au îndeplinit "mandatul de reglementare cât de bine au putut în aceste circumstanțe dificile". După ce a respins cererea Gabriel Resources, că România ar fi încălcat cele două tratate bilaterale de investiții, tribunalul nu a procedat la examinarea argumentelor părților cu privire la cuantumul daunelor”, explică informarea.

Cine face parte din echipa de avocați care a câștigat procesul Roșia Montană

Echipa LALIVE a fost condusă de Dr. Veijo Heiskanen, Matthias Scherer, Lorraine de Germiny și Noradèle Radjai. Alți membri ai echipei au fost Christophe Guibert de Bruet, David Bonifacio, Emilie McConaughey și Baptiste Rigaudeau.

Echipa LDDP a fost condusă de Prof. Crenguța Leaua și i-a inclus pe Prof. Stefan Deaconu, Andreea Simulescu, Liliana Deaconescu, Andra Soare-Filatov, Corina Tanase, Aurora Damcali, Marius Grigorescu și Raluca Popa. Echipa a mai inclus, temporar, și pe Mihaela Maravela și Andreea Piturca.

“Guvernul României s-a confruntat, de-a lungul ultimelor decenii, cu o situație deosebit de complexă în ceea ce privește proiectul Roșia Montana. A fost nevoie de atenție atât pentru dezvoltarea socio-economică a regiunii cât și pentru protecția mediului și respectarea tuturor cerințelor administrativ - procedurale impuse de lege pentru un astfel de proiect. Au fost depuse eforturi constante pentru a naviga în această complexitate și a respecta atât drepturile investitorilor cât și cele ale cetățenilor României”, a precizat Crenguța Leaua, care a condus Echipa LDDP.

“Dreptatea a prevalat”, a precizat dr. Veijo Heiskanen, care a condus echipa LALIVE.

Victorie în unul dintre procesele internaționale ale fraților Micula

Comunicatul amintește și că LALIVE și LDDP au obținut anterior pentru România victoria în alte cinci arbitraje privind investițiile străine, inclusiv „Rompetrol împotriva României” și „Micula et al. împotriva României”, „în care au fost respinse pretenții de peste 3 miliarde de euro împotriva României”.

În ce privește cazul fraților Micula, Crenguţa Leaua explica în 2020, pentru Ziarul Financiar, că acest proces a fost separat de cel prin care magnații bihoreni au obţinut şi au încasat deja de la statul român despăgubiri de 330 milioane de euro.

„Aici este un caz în care investitorul străin a dat în judecată statul român pentru că a considerat că acesta din urmă nu a protejat investiţia prin faptul că nu ar fi luptat suficient împotriva pieţei negre în domeniul alcoolului şi prin acest lucru ar fi prejudiciat investitorul străin, care ar fi fost pus astfel într-o poziţie pe piaţă de competiţie cu cineva care nu plătea taxe şi impozite. A doua problemă a fost că statul a mărit redevenţele la exploatarea de ape minerale potrivit contractelor de licenţă încheiate“, a spus Crenguţa Leaua, conform ZF.

Procesul începuse în 2014, iar tribunalul a pronunţat decizia în martie 2020. „Ioan şi Viorel Micula au pretins de la statul român suma de 9 miliarde de lei ca despăgubiri. Curtea de arbitraj de pe lângă Banca Mondială (ICSID) a dat câştig de cauză statului român şi a obligat reclamanţii la plata a 4,5 milioane de euro către România, reprezentând 75% din cheltuielile de judecată”, nota ZF la vremea respectivă.

În acel proces, avocaţii României aduseseră argumente care au convins curtea de arbitraj de faptul că în România se fac eforturi de combatere a pieţei negre şi există legislaţie şi instrumente în acest sens, iar pentru a doua problemă cererea era prematură, tribunalul nu avea încă drepturi să judece cauza. 

Citiți detalii despre acest caz în articolul „Decizie şoc: Fraţii Micula au pierdut procesul cu România! Tribunalul internaţional de arbitraj a respins pretenţiile de 9 miliarde de lei!

Ce urmează în cazul Roșia Montană

Pe de altă parte, în noul proces câștigat de statul român, cel cu Roșia Montană, deocamdată, decizia integrală este ținută la secret.

După publicarea dispozitivului acesteia, părților li se va înmâna și hotărârea în sine, care este însă sub secret timp de 20 de zile. În acest interval, oricare dintre părți trebuie să comunice dacă are vreo obiecție asupra conținutului integral al deciziei. Ulterior, hotărârea va fi publicată pe site-ul Centrului Internațional pentru Reglementarea Diferendelor relative la Investiții de pe lângă Banca Mondială (ICSID/CIRDI).

Cu toate că decizia este considerată definitivă și executorie, există totuși o cale extraordinară de atac, care poate fi exercitată în termen de 4 luni.

De altfel, reprezentanții companiei Gabriel Resources s-au arătat nemulțumiți de verdict și au anunțat că decizia va fi analizată de avocați și este posibil să fie atacată. Președinta companiei, Anna El-Erian, consideră hotărârea ca fiind „profund eronată”.

„Compania este în complet dezacord cu decizia majorității, care este în totalitate incompatibilă cu orice evaluare obiectivă a probelor prezentate în acest caz, așa cum demonstrează opinia disidentă convingătoare a unuia dintre arbitri. Compania analizează decizia Tribunalului împreună cu consilierii săi juridici pentru a-și evalua opțiunile, inclusiv pentru a contesta decizia prin procesul de anulare prevăzut de Convenția ICSID”, arată un comunicat al Gabriel Resources.

Certuri între politicieni

Între timp, în România, mediul politic „fierbe” în jurul procesului Roșia Montană.

Potrivit HotNews.ro, duminică președintele USR, Cătălin Drulă, a trimis o sesizare oficială la Ontario Securities Commission, instituția care supervizează tranzacțiile bursiere din Canada, pentru a investiga o posibilă manipulare a acțiunilor companiei Gold Corporation, după ce, în ultimele săptămâni, Guvernul s-a antepronunțat în cazul Roșia Montană, politicienii puterii, în frunte cu premierul Marcel Ciolacu și cu ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, inducând ideea că țara noastră ar avea șanse minime de câștig, iar în urma declarațiilor prețul acțiunilor Gabriel Resources s-a dublat.

De asemenea, președintele REPER, Dacian Cioloș i-a cerut demisia premierului, „pentru acțiuni premeditate împotriva intereselor României”, susținând că „declarațiile lui în cazul Roșia Montană din ultimele luni au subminat și pus în pericol statul român”.

Replica premierului a venit la scurt timp: „Ce Bursă, păi ce, eu joc la bursă? Adică eu câștig un proces și nu aduc o criză în România și o debusolare a sistemului fiscal și tot eu sunt acuzat că de ce-am câștigat? Chiar nu le e rușine?”.

La rândul său, ministrul Marcel Boloş și-a motivat declarațiile anterioare prin faptul că avocaţii i-ar fi spus că şansele României sunt minime în acest proces şi că „ar fi o minune dacă am câştiga”. ”Iată că minunea s-a întâmplat şi ţara a scăpat de un mare necaz”, a comentat Boloş, potrivit HotNews, el criticând speculaţiile care au apărut în spaţiul public şi care sunt ”o formă de răutate” şi trebuie să fie mai temperate.

Citiți pe aceeași temă și articolul „România a câștigat procesul Roșia Montană și va primi despăgubiri de la Gabriel Resources (FOTO/VIDEO)

Mai jos, comunicatul integral al casei de avocatură:

 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!