Miliardarul Elon Musk a stârnit furia oficialilor ucraineni, după ce le-a cerut urmăritorilor săi, printr-un sondaj, să se exprime asupra unui plan de încheiere a războiului dintre Rusia şi Ucraina, iar ulterior a scris că ţara vecină cu România ar trebui să facă pace cu Rusia pentru că nu are şanse să câştige pe front. Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a reacţionat, făcând şi el un sondaj pe aceeaşi platformă.

Patronul Tesla a publicat luni seară pe Twitter un plan de încheiere a războiului între Rusia şi Ucraina, notează G4media.ro. Musk a scris că cele patru regiuni din estul Ucrainei unde Rusia a organizat recent referendumuri considerate ilegale de puterile internaţionale, înainte de a anexarea ilegală a teritoriilor, ar trebui să fie supuse unor noi referendumuri, de data aceasta organizate sub supravegherea Organizaţia Naţiunile Unite. "Rusia pleacă dacă aceasta este voia poporului", a scris el.

În plan a adăugat şi ca "teritoriul ucrainean al Crimeei, pe care Rusia l-a anexat cu forţa în 2014, să fie cedat definitiv în totalitate Rusiei".

Miliardarul a sugerat şi ca Crimeea, pe care Rusia a ocupat-o în 2014, să fie recunoscută oficial ca fiind parte a acestei ţări şi să fie asigurată aprovizionarea cu apă a teritoriului. Ultima sa sugestie a fost ca Ucraina să rămână neutră, adică să nu adere la NATO.

Următorii săi au putut să susţină planul votând "da" în sondaj, dar cei mai mulţi internauţi (59,8%) au răspuns "nu".

În aceeaşi zi a mai făcut un sondaj: "Să încercăm asta atunci: voinţa oamenilor care locuiesc în Donbas şi Crimeea ar trebui să decidă dacă fac parte din Rusia sau din Ucraina".

El a spus că nu-i pasă dacă propunerea sa este nepopulară, motivându-şi postarea spunând că "milioane de oameni pot muri inutil pentru un rezultat identic".

"Rusia are o populaţie de trei ori mai mare decât cea a Ucrainei, deci victoria Ucrainei este puţin probabilă într-un război total. Dacă vă pasă de oamenii din Ucraina, căutaţi pacea", a postat el pe Twitter.

La ultima postare i-a răspuns ambasadorul Ucrainei în Germania. "F-off este răspunsul meu foarte diplomatic pentru tine. Singurul rezultat este că acum niciun ucrainean nu-ţi va cumpăra vreodată prostiile de Tesla. Deci mult noroc", a scris diplomatul Andrij Melnyk.

În urma postărilor a reacţionat şi preşedintele Ucrainei Volodimir Zelenski, care făcut propriul său sondaj. "Care Elon Musk vă place mai mult?", a scris preşedintele pe contul său, oferindu-le două posibilităţi urmăritorilor: "cel care sprijină Ucraina", care a adunat 79,3% din voturi, sau "cel care sprijină Rusia", variantă care a adunat 20,7% din voturi.

La începutul războiului, miliardarul Elon Musk s-a declarat a fi pro Ucraina. Acesta chiar l-a provocat, în martie, pe preşedintele rus Vladimir Putin la o încăierare unu-la-unu sugerând că acela care va câştiga lupta va decide soarta Ucrainei.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!