Milionarul Viorel Micula va ridica în Piaţa Cetăţii 18, pe amplasamentul fostei Mecord, cel mai mare bloc din Oradea. Imobilul cu 19 etaje va fi înalt de 67 de metri.

Un cap de perspectivă

Potrivit unui comunicat al Primăriei, firma Central Business Consulting - deținută de Viorel Micula - a obţinut avizul CMUAT (Comisiei Municipale de Urbanism și Amenajare a Teritoriului) pentru Planul Urbanistic Zonal al viitoarei construcţii care va cuprinde un mănunchi de blocuri-turn cu două subsoluri ocupate de parcare şi un parter cu spaţii comerciale.

În ultimii ani, PUZ-ul a fost refăcut în mod repetat la cererea locuitorilor din zonă, care s-au temut că ansamblul de construcţii turn îi va lăsa fără lumină naturală în gospodării, dar şi la solicitarea municipalităţii, care şi-a dorit cea mai bună soluţie urbanistică pentru acest amplasament.

"Amplasamentul pe care se va desfăşura această investiţie este foarte valoros din punct de vedere urbanistic şi arhitectural, în sensul că se constituie într-un cap de perspectivă necesar susţinerii bulevardului. Din acest punct de vedere, conceptul prezentat de echipa de arhitecţi răspunde acestui deziderat în încercarea de a rezolva urbanistic, într-o primă etapă, mobilarea acestei parcele", a declarat arhitectul şef al Oradiei, Radu Fortiş.

Începând dinspre strada Alexandru Vlahuţă

Investitorul şi-a asumat toate cerinţele urbaniştilor. "Documentaţia a beneficiat de un studiu de circulaţie, respectiv de studii de însorire, iar soluţiile rezultate au fost implementate în cadrul proiectului" a transmis Fortiş.

Arhitectul şef a afirmat că "s-a propus realizarea în două etape a investiţiilor, conform solicitării CMUAT".

Primele lucrări vor demara în partea dinspre strada Alexandru Vlahuţă. "În prima etapă se vor construi clădirile din partea de sud, spre strada Alexandru Vlahuţă, iar spre spaţiul aferent fazei a doua, spre Piaţa Cetăţii, se va amenaja un mic parc public", a explicat Claudia Bonchiş, consilier în cadrul Biroului de presă al Primăriei.

Faza a doua a investiţiei, care implică şi construcţia imobilului cu 19 etaje, va demara la o dată ulterioară. "Parcul va rămâne şi după construcţia noii clădiri cu 19 etaje ca o zonă verde în interiorul ansamblului de blocuri", a spus Bonchiş.

Odată avizat de CMUAT, PUZ-ul va trebui aprobat şi de Consiliul Local Oradea, după care beneficiarul va face demersuri pentru obţinerea şi avizarea proiectului tehnic al investiţiei şi abia apoi pentru autorizaţia de construire, ceea ce va putea dura ani de zile.

Un proiect (tot) amânat

După cum BIHOREANUL a mai scris, proiectul milionarului Viorel Micula este vechi de aproape un deceniu şi jumătate.

Firma Central Business Consulting, care în 2006 a cumpărat cu 5 milioane euro fosta fabrică Mecord, a obţinut de la Consiliul Local încă din aprilie 2008 aprobarea unui PUZ ce prevedea construirea unui turn piramidal cu 24 de etaje.

Edificiul avea în partea inferioară birouri, spaţii comerciale, cinematograf şi funcţiuni hoteliere, iar la etajele superioare locuinţe.

Criza economică a făcut, însă, ca proiectul să fie amânat. Clădirile fostei uzine mecanice au fost închiriate unor firme din trustul fraţilor Micula.

Pe parcursul procesului de avizare, înălţimea clădirii principale a fost diminuată de la 24 de etaje la 19 etaje, oricum de două ori mai mare decât orice altă construcţie din municipiu.

Investiţia era estimată la nivelul anului 2018 la peste 20 milioane euro, sumă care va fi în mod cert majorată pe fondul scumpirii fără precedent a materialelor de construcţii.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!