Lovire, lipsire ilegală de libertate, ameninţare şi purtare abuzivă, toate sunt acuze înregistrate de mai bine de un an împotriva şefului Postului de Poliţie din Auşeu, Florin Ianc, cel despre care BIHOREANUL a dezvăluit că la începutul acestei luni a bătut, încătuşat şi amendat un cetăţean pentru "vina" de a fi reclamat la 112 transporturi nelegale de balast. 

Dosarul în care Garcea de Bihor riscă nu doar să fie dat afară din Poliţie, ci şi să fie trimis după gratii datează de la finele anului 2022, victima fiind un bărbat pe care, împreună cu şeful Postului din Măgeşti, voia să-l "încalţe" cu un furt de lemne, fără vreo probă că omul ar fi comis fapta, din simplul motiv că n-a făcut nicio anchetă. 

În schimb, cei doi poliţişti l-au pus la pământ, i-au rupt mâna şi l-au ţinut în genunchi de faţă cu alţi săteni, pentru a-l face să recunoască, oprind tortura abia după ce un coleg de-al lor, dintr-o altă comună, l-a sunat pe Ianc să-i spună că suspectul este, de fapt, un om la locul lui.

Pedepsit pentru sesizare 

Cu două săptămâni în urmă, BIHOREANUL (facsimil) dezvăluia un caz de brutalitate revoltător al şefului Postului de Poliţie din Auşeu, Florin Ianc. Pe 28 februarie, la 30 de minute după ce un localnic din Cacuciu Vechi, Cosmin Săteanu, a sunat la 112 ca să reclame transporturi nelegale de balast pe drumul comunal, cu basculante supraîncărcate şi neacoperite cu prelate, bărbatul a fost căutat acasă de un echipaj condus de Ianc şi din care mai făceau parte încă un agent şi un elev la şcoala de agenţi de Poliţie. 

Omul a filmat cu telefonul interacţiunea cu poliţiştii, iar înregistrarea, făcută publică de BIHOREANUL, arăta cum din prima clipă Ianc n-a vrut decât să-l umilească. Fără să-i pese câtuşi de puţin de faptele sesizate, pe care trebuia să le cerceteze, poliţistul i-a vorbit arogant şi, deşi i se adresa pe nume, i-a cerut să se legitimeze. Apoi, în timp ce îi scria o amendă pentru că ar fi sunat nemotivat la 112, a provocat o scenă care să justifice încătuşarea bărbatului, promisă de altfel de la început: l-a călcat cu bocancul pe picior, iar pentru că omul a pus instinctiv mâna în faţă să se apere, l-a trântit la pământ, ajutat de cei doi colegi. L-au legat şi l-au lovit minute bune cu picioarele şi pumnii, în final ducându-l la Post ca să finalizeze procesul-verbal prin care l-au amendat cu 2.000 lei. 

Săteanu a scăpat de cătuşe abia după vreo oră, când i s-a făcut rău în incinta Postului de Poliţie şi a cerut intervenţia unei ambulanţe. Pe 1 martie, un legist a atestat că avea numeroase contuzii şi echimoze pe spate, piept şi braţe, pentru care erau necesare 5 zile de îngrijiri, iar ulterior bărbatul a contestat amenda şi a denunţat agresiunea printr-o plângere adresată IPJ Bihor. 

Nu-i de "interes public"

În prima fază, Poliţia Bihor a părut înclinată să justifice excesul de forţă, transmiţând BIHOREANULUI că faptele sesizate de Săteanu "nu s-au confirmat", iar acesta ar fi refuzat să se legitimeze, "a adresat cuvinte şi expresii jignitoare poliţiştilor, având o atitudine agresivă şi încercând să-i lovească". Asta, în contradicţie flagrantă cu imaginile filmate de victimă şi înregistrate de camerele de supraveghere din curtea sa! 

După publicarea articolului şi a înregistrărilor (video jos), IPJ Bihor a avut o nouă reacţie, anunţând că, în paralel cu o anchetă internă dispusă în cadrul instituţiei, după plângerea bărbatului a fost deschis şi un dosar penal "sub aspectul comiterii infracţiunii de purtare abuzivă, urmând a fi înaintat spre competentă cercetare şi soluţionare la Parchetul de pe lângă Judecătoria Aleşd". 

Poliţia n-a răspuns, însă, unei alte întrebări legitime adresate de ziar, şi anume dacă şeful de Post din Auşeu a mai fost acuzat şi în trecut pentru alte acte de brutalitate. "Referitor la alte eventuale reclamaţii la adresa poliţistului, vă informăm că, potrivit prevederilor art. 12 lit. d din Legea 544/2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public, informaţiile solicitate sunt exceptate de la liberul acces", a transmis IPJ Bihor. Altfel spus, subofiţerul ar fi protejat de legislaţia privind datele cu caracter personal, deci nu este de interes public dacă are o purtare de miliţian.

"Nu eram eu"

Cu toate acestea, BIHOREANUL a descoperit că agresarea lui Săteanu nu e nicidecum prima sa ispravă de acest fel: pe numele lui Ianc a făcut o plângere, pentru fapte similare, şi un localnic din altă comună, acum mai bine de un an.

S-a întâmplat în satul Gălăşeni, comuna Măgeşti, pe 10 noiembrie 2022, iar victimă a fost un agricultor, Petrică Lele, de 48 ani. "Eram în ocol şi la un moment dat a apărut şeful de Post din comună, Marian Lup, cu cel din Auşeu, Florin Ianc, şi cu pădurarul Dănuţ Maruşca. Am ieşit la drum şi m-au întrebat unde mi-i căruţa, le-am zis că am împrumutat-o unui vecin, să meargă la el s-o vadă. După câteva minute s-au întors şi mi-au zis că-mi bat joc de ei, s-au enervat şi mi-au cerut buletinul. Nu-l aveam la mine, i-am întrebat la ce le trebuie şi s-au enervat şi mai tare. Ianc m-a prins de mâna stângă, mi-a sucit-o la spate, m-a pus la pământ şi mi-a zis că mă încătuşează, apoi mi-a spus să recunosc că am fost cu căruţa la furat de lemne. Le-am zis că n-am furat nimic, să nu mă mai chinuie, că-mi rupe mâna. M-au ţinut cu mâna prinsă la spate, în genunchi, cam o jumătate de oră. Ei tot strigau să recunosc că am furat, eu tot ziceam că nu am furat. La un moment dat, Ianc mi-a arătat telefonul pădurarului, cu o poză în care apărea o căruţă şi un bărbat, fotografiat din spate. Le-am zis că nu eram eu, dar degeaba".

Schilodit

Lele spune că "interogatoriul", la care au asistat şi vecini de pe uliţă, a încetat abia când Ianc a primit un telefon. "Un băiat dintre cei de faţă l-a sunat pe un polițist din Şuncuiuş, Florin Lup (n.r. - de fapt chiar șeful Postului de Poliție din Șuncuiuș), care mă cunoaşte, şi acesta l-a sunat pe Ianc să-i spună că nu fur", zice bărbatul. "Numai aşa m-au lăsat în pace şi au plecat", adaugă el.

Omul s-a ales cu mâna stângă ruptă din cot, aşa că s-a dus în Oradea la Urgenţe, unde i-a fost pusă în ghips pentru 10 zile. Nu i s-a vindecat nici acum, deşi a făcut şi fiziokinetoterapie, plătind pentru tratament peste 1.300 lei. "Nu mi-o mai pot folosi ca înainte, pentru unele treburi gospodăreşti trebuie să mă ajute vecini şi prieteni". 

Colac peste pupăză, după o lună a primit prin poştă şi o amendă de 500 lei, pe motiv că ar fi refuzat să se legitimeze. A contestat-o, iar printr-un avocat a depus şi o plângere la Parchetul Aleşd, cerând tragerea la răspundere a celor doi poliţişti, Florin Ianc şi Marian Lup, pentru lovire (faptă pedepsită cu 3 luni - 2 ani închisoare), lipsire de libertate în mod ilegal (1-7 ani), ameninţare (3 luni - 1 an sau amendă) şi purtare abuzivă (6 luni închisoare sau amendă), plus a pădurarului din Măgeşti, Dănuţ Maruşca, pentru "inducerea în eroare a organelor judiciare (6 luni - 3 ani)", deoarece a pretins că l-a fotografiat cu lemne furate.

Anchetă în stagnare 

În timp ce procesul pentru anularea amenzii se judecă şi acum la Aleşd, plângerea penală a fost declinată în ianuarie 2023 la Parchetul de pe lângă Tribunal. "Am fost chemat o dată la audieri la Poliţie în Oradea, în aprilie anul trecut, dar de atunci nu mai ştiu nimic despre soarta plângerii", spune Lele.

Alin Inasel"Am făcut de trei ori cerere pentru studierea dosarului, pentru că nu se întâmpla nimic, iar Parchetul Bihor nu mi-a dat niciun răspuns, motiv pentru care la un moment dat m-am prezentat personal la Parchet, să aflu de ce nu avansează ancheta. Procuroarea de caz şi-a cerut scuze, spunând că are multe dosare de instrumentat", a declarat BIHOREANULUI avocatul bărbatului, Alin Inăşel (foto), indignat şi el că ancheta stagnează, în ciuda gravităţii faptelor sesizate şi a calităţii de oameni ai legii pe care o au cei doi poliţişti. 

"La agresarea clientului meu au asistat şi martori care confirmă că violenţele au fost exercitate de poliţişti pentru a obţine recunoaşterea unor fapte, fără să fi efectuat nicio cercetare, ceea ce este un abuz intolerabil", afirmă avocatul. Normal, căci tortura nu mai este metodă de anchetă din Evul Mediu...

Treaba procurorilor

Deşi după agresarea lui Cosmin Săteanu şeful de Post din Auşeu a respins solicitarea BIHOREANULUI de a-şi justifica excesul de forţă, reporterul l-a căutat din nou, pentru a-l întreba şi despre agresarea lui Lele, dar şi despre motivul pentru care a "acţionat" pe teritoriul unei alte comune. Rezultatul a fost, însă, acelaşi: Ianc a refuzat orice discuţie, închizând telefonul imediat ce a aflat de ce era căutat, pentru ca apoi să nu răspundă nici la SMS-ul prin care a fost invitat să dea, totuşi, explicaţii.

Pe de altă parte, BIHOREANUL a întrebat, din nou, şi conducerea IPJ dacă şeful de Post din Auşeu avea dreptul să acţioneze în Măgeşti, dar şi dacă împotriva lui sau a omologului său, având în vedere că fac obiectul unei anchete penale, a fost luată vreo măsură disciplinară. Răspunsul? La prima întrebare, afirmativ: Ianc putea participa la acţiuni poliţieneşti în comuna învecinată, deoarece aceasta, la fel ca Auşeu, este arondată aceleiaşi Secţii 11 de Poliţie Rurală, cu sediul în Borod. 

La a doua, însă, răspunsul a fost negativ: nu a fost luată nicio măsură nici împotriva lui, nici a şefului de Post din Măgeşti, iar asta pentru că "în perioada 2022-2023 la Biroul Control Intern din cadrul IPJ Bihor nu a fost înregistrată nicio sesizare în care să se reclame un eventual comportament abuziv" al celor doi poliţişti. Altfel spus, fiindcă Petrică Lele s-a plâns doar procurorilor, e strict treaba acestora să-l cerceteze. Chiar şi la calendele greceşti, cu riscul ca, odată cu trecerea timpului, să-i fie uitate şi iertate faptele...


ÎN RITM DE MELC
Audiaţi şi atât

Cosmin SateanuÎn timp ce dosarul de la Parchetul Bihor privind violenţele exercitate în 2022 asupra lui Petrică Lele de şeful de Post din Auşeu şi de omologul său din Măgeşti bate pasul pe loc, nici ancheta recent deschisă la Parchetul Aleşd împotriva celui dintâi, ca urmare a plângerii lui Cosmin Săteanu (foto),  nu se mişcă mai repede. Săteanu afirmă că a fost chemat la audieri doar la Poliţie, iar până acum nu l-a audiat niciun procuror. 

Un amănunt interesant pe care l-a menţionat în plângeri este că, după ce poliţiştii din Auşeu l-au dus încătuşat la Postul de Poliţie, Ianc a vrut să-i umble în cele două telefoane pentru a şterge imaginile compromiţătoare, într-unul existând poze care îl arată escortând basculante cu balast cu maşina personală, un Audi Q5, dar şi filmarea care îi dovedeşte agresarea. "Nu a reuşit, fiindcă aveam parole pe ele", a declarat Săteanu, descriind, practic, încă o infracţiune imputabilă poliţistului, anume de percheziţie informatică neautorizată, menită să şteargă urmele propriilor abuzuri.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!