Ministerul de Eterne a emis duminică un comunicat prin care le recomandă „puternic” cetățenilor români să evite orice deplasare în Ucraina.

Comunicatorii ministerului au mai sfătuit românii să manifeste o atenție deosebită dacă se află în acest stat și să ia în considerare părăsirea teritoriului său în cel mai scurt timp.

Totodată, MAE continuă să recomande ferm evitarea deplasărilor în Peninsula Crimeea și în zona de est a Ucrainei, respectiv în regiunile Doneţk și Lugansk, precum și în zona de frontieră a Ucrainei cu Federația Rusă și Belarus, reamintind că situația de securitate se menține tensionată și fluidă”, se mai menționează în comunicat.

Reprezentanții ministerului au calificat ca „foarte limitată” capacitatea de a acorda asistență și protecție consulară cetățenilor români aflați în aceste zone.

Prin același comunicat MAE a mai sfătuit cetățenii români, inclusiv reprezentanții mass-media, „să fie vigilenți, să evite aglomerările mari de oameni, să se informeze permanent din surse sigure și să-și ajusteze prompt planurile de călătorie, în funcție de situația de securitate din zonă. De asemenea, MAE recomandă cetățenilor români care se află în Ucraina să manifeste atenție sporită și să respecte reglementările stabilite de autoritățile ucrainene”.

Comunicatorii MAE au mai transmis că ministerul este pregătit să acorde protecție și asistență consulară cetățenilor români Ambasada Română de la Kiev precum și oficiile consulare din Odessa, Cernăuți și Solotvino în funcție de zona în care se află.

Cetățenii români își pot anunța prezența în regiune comunicând coordonatele personale pentru a putea fi contactați în situații de urgență prin intervalul portalului www.econsulat.ro.

Majoritatatea țărilor occidentale și-au sfătuit cetățenii să părăsească Ucraina, după ce, potrivit raportărilor Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa, în ultimele zile s-au înregistrat circa 2.000 de încălcări ale acordurilor de încetare a focului în regiunile Lugansk și Donețk. În ultimele 24 de ore doi militari ucrainieni și-au pierdut viața în urma exploziilor.

Liderii occidentali au avertizat în ultimele zile asupra imenenței unei invazii ruse în Ucraina după ce, în ciuda anunțurilor făcute de oficialități, armata rusă și nu și-a retras la încheierea exercițiilor militare, trupele masate pe graniță.

Potrivit specialiștilor americani în informații, Rusia are dislocați pe granița cu Ucraina, începând din Belarus până în Crimeea, circa 190.000 de militari și efective de suport. Aceasta este cea mai masivă mobilizare militară din Europa de după încheierea ultimului război mondial.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!