Ministra Justiției, Alina Gorghiu, a făcut noi declarații despre reacția revoltătoare a judecătoarei Ancuța Ioana Popoviciu, originară din Bihor și desemnată să judece procesul declanșat în urma tragediei din 2 Mai produse de un tânăr șofer drogat.

În emisiunea Insider Politic difuzată sâmbătă la Prima TV, Gorghiu a spus că „tot acel incident din instanță a lovit în încrederea justiției” și că Popoviciu a avut o atitudine nepotrivită, în contextul în care judecătorii nu se pot scuza că au zile proaste și că nu s-au pregătit, scrie hotnews.ro.

„Am să încep cu adevărul dureros şi am să vă spun că tot acel incident din instanţă a fost… a lovit în încrederea justiţiei. Momentul retraumatizării părinţilor a generat emoţii negative profunde în societate şi a fost o expunere media puternică, motiv pentru care - şi atunci eram chiar la bilanţul DNA - nu mi-am putut ascunde dezamăgirea faţă de acel moment, însă niciun judecător nu are nicio scuză că are o zi proastă, că nu are timp să-şi pregătească un asemenea dosar cu atât mai mult cu cât speţa în sine era una foarte, foarte sensibilă, cu o încărcătură emoţională la nivel naţional”, a declarat Alina Gorghiu.

Declarația are legătură cu faptul că, la primul termen de judecată, Popoviciu a cerut buletinul unuia dintre tinerii morți în accident, dovedind și că habar nu avea că au fost doi tineri omorâți de mașina condusă de Vlad Pascu.

Ministra Justiției a apreciat faptul că Inspecția Judiciară s-a sesizat în cazul acestei judecătoare, cercetările fiind încă în curs. În opinia ei, sistemul judiciar trebuie să preia problemele sesizate în spațiul public: „Noi va trebui să învăţăm un lucru în permanenţă ca sistem judiciar, să preluăm problemele sesizate în spaţiul public, să vezi ce ai de rezolvat la ele. Ai găsit vinovatul, l-ai sancţionat, n-ai o problemă să spui că s-a respectat legea, dar transparenţa e obligatorie, mai ales, repet, atunci când vorbim de traume care lasă societatea aşa într-o stare de întrebare, mai avem încredere sau nu mai avem încredere în justiţie?”.

Întrebată concret dacă judecătoarea trebuia să ceară cartea de identitate a tânărului decedat, Gorghiu a spus doar că atitudinea judecătoarei a fost nepotrivită. „Nu vreau deloc să discut despre amănuntele acestui dosar, nu pot, n-am voie, însă cred că am spus suficient de ferm că atitudinea a fost nepotrivită din partea doamnei judecător şi cu siguranţă găseam mijloace să evităm toată această presiune publică şi impact negativ asupra justiţiei”, a declarat ministra.

Alina Gorghiu a mai avut declarații despre atitudinea judecătoarei Ancuța Ioana Popoviciu și în februarie, imediat după ce magistrata a scandalizat opinia publică. Oficialul a spus că atunci că „a paralizat” când a aflat ce atitudine a avut Popoviciu și că aceasta este „o pată neagră” pentru justiția românească.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!