Aflată în turneu prin țară ca să ia „temperatura” sistemului judiciar, Alina Gorghiu, ministrul Justiției, a afirmat la Oradea, vineri, că vrea să pornească „un proiect pilot” pentru mutarea a 6 penitenciare din centrele orașelor, între care și a celui de aici, fără însă a garanta că acesta va fi primul.
În schimb, Gorghiu a lăudat Consiliul Județean Bihor deoarece oferă un teren pentru un nou sediu al parchetelor orădene și Primăria fiindcă va plăti o clădire pentru deținuții dornici să muncească în firmele din oraș.
Preocupare, dar fără garanții
„Problema Penitenciarului Oradea este foarte importantă, pentru că face parte din seria de 6 penitenciare din țară din zona 1 a orașelor în care se află... Pentru că sunt în buricul târgului, cum se spune, sunt o problemă pentru dezvoltarea orașelor, pentru siguranța cetățenilor și chiar și dezvoltarea lor este o problemă într-un perimetru blocat”, a spus ministrul Justiției, în cadrul unei declarații de presă făcute vineri la Prefectura Bihor.
Gorghiu a afirmat că, dată fiind această problemă, a avut discuții atât cu conducerea Administrației Naționale a Penitenciarelor, cât și cu reprezentanții administrațiilor locale, „pentru a se găsi o soluție pentru mutarea penitenciarelor în afara localităților”.
„Sunt idei pe care va trebui să le luăm în analiză, una este să generăm un proiect pilot în perioada următoare”, a spus ministra, precizând însă că „nu poate garanta” că un astfel de proiect va începe cu Penitenciarul Oradea.
Mulțumiri Primăriei și CJ Bihor
Pe de altă parte, Alina Gorghiu a lăudat Consiliul Județean Bihor pentru că a pus la dispoziție un teren de 5.000 metri pătrați pentru construirea unui nou sediu al parchetelor locale. Ea a afirmat că transferarea terenului în administrarea Parchetului Curții de Apel Oradea ar putea avea loc până la finele acestui an, iar apoi „vom sprijini ca viitorul sediu să fie construit de Compania Națională de Investiții”.
De menționat că, la propunerea președintelui CJ, Ilie Bolojan, aleșii bihorenilor au aprobat transferul respectivului teren, aflat pe strada Vlădeasa, la finele anului trecut, administrația județeană urmând să primească la schimb actualul sediu al parchetelor din strada Aurel Lazăr.
De asemenea, ministrul a spus că a avut „o discuție foarte bună” și cu primarul Oradiei, Florin Birta, în condițiile în care Administrația Națională a Penitenciarelor a cedat municipalității 18,6 hectare de teren din Calea Sântandreiului, pentru realizarea unui nou parc industrial, la schimb municipalitatea angajându-se să construiască un „pavilion cu 80 locuri de deținere” pentru deținuțiii care vor să muncească în companii din oraș.
Gorghiu a povestit inclusiv că vineri dimineață a vizitat „o fabrică de volane” din Oradea, Valtryp, unde lucrează 20 de deținuți, iar proprietarul i-a mărturisit că „își dorește ca anul viitor să dubleze acest număr”.
Investiții pentru trei judecătorii
Ministrul Justiției a precizat că în prima parte a zilei s-a întâlnit și cu reprezentanții instanțelor și parchetelor de pe raza Curții de Apel Oradea, adică din județele Bihor și Satu Mare, cu care a stabilit ca investițiile din programul pentru reabilitarea, modernizarea și extinderea sediilor acestora - ce însumează 902 milioane lei la nivel național - să fie prioritizate.
Alina Gorghiu a amintit cazul lucrărilor de reparații capitale la judecătoriile din Aleșd și respectiv Marghita și Beiuș, afirmând că anul acesta Ministerul Justiției a alocat 246.000 lei și respectiv câte 200.000 lei pentru expertize tehnice și documentații ce trebuie predate până la finele acestui an, urmând ca mai departe să fie făcute proiecte tehnice și să pornească licitații pentru executarea lucrărilor.