Consiliul Județean Bihor este dispus să ofere un teren unde Parchetul Curții de Apel Oradea să-și construiască un nou sediu, studiul de fezabilitate urmând să-l facă Primăria Oradea, care în schimb va primi clădirea unde lucrează acum procurorii.

Aceasta este schema unui parteneriat aprobat vineri de autoritățile locale, în condițiile în care parchetele din Oradea nu au condiții pe măsura nevoilor actuale.  

Practic, într-o ședință comună a aleșilor orădenilor și celor ai bihorenilor, desfășurată vineri în sala mare a Primăriei, aceștia au aprobat, în unanimitate, un parteneriat între Consiliul Local, Consiliul Județean și Parchetul Curții de Apel Oradea, „în scopul edificării unui nou sediu” al Parchetului, care nu mai poate adapta clădirea construită în 1955 pe strada Aurel Lazăr.

Noua clădire va avea inclusiv camere pentru audierea minorilor separate de cele pentru audierea adulților, spații suficient de mari pentru arhivele care „dau pe dinafară”, precum și pentru alte nevoi specifice.

Înainte de a supune votului propunerea privind încheierea parteneriatului, președintele CJ Bihor, Ilie Bolojan, a explicat că există posibilitatea finanțării de noi sedii pentru parchete prin PNRR.

În clădirea din strada Aurel Lazăr a Parchetului Curții de Apel Oradea funcționează, de fapt, trei unități de Parchet, adică și cel de pe lângă Tribunalul Bihor, și cel de pe lângă Judecătoria Oradea. Toate se vor muta în sediu nou, dacă proiectul va fi aprobat.

Prin urmare, CJ Bihor ar urma să cedeze pentru construirea unui nou sediu al Parchetului Curții de Apel Oradea un teren de 5.000 metri pătrați din zona străzii Vlădeasa, iar dacă Parchetul nu va obține finanțarea acesta se va întoarce în proprietatea județului.

Dacă, însă, finanțarea va fi obținută, clădirea din strada Aurel Lazăr va reveni municipalității, care s-a angajat să realizeze studiul de fezabilitate al noii investiții.

Ar fi, a mai spus Bolojan, un prim pas pentru scoaterea din centrul orașului și a Penitenciarului Oradea, mutare dorită încă din anii 90, dar încă nereușită.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!