Bihoreanul Marcel Boloş, ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, a semnat vineri la Oradea contractele de finanţare pentru şase proiecte europene în valoare totală de 90 milioane euro.

Premieră

Boloş i-a felicitat pe reprezentanţii municipiului Oradea, Consiliului Judeţean Bihor şi Companiei de Apă Oradea pentru proiectele promovate.

"E o zi deosebită pentru Bihor şi pentru Oradea. Semnăm un portofoliu de 6 proiecte de infrastructură. Atât proiecte de infrastructură de apă, cât şi proiecte de utilizare a energiilor regenerabile pentru autorităţile locale - cum este parcul fotovoltaic din strada Matei Corvin", a declarat ministrul.

Proiectul semnat de municipalitatea orădeană, în valoare de 81 milioane lei (16,4 milioane euro), este primul de acest gen pentru oraș. De altfel, Oradea și Brașov sunt primele din țară care au accesat proiecte bazate pe energia solară.

"Doar două autorităţi publice locale au avut această iniţiativă. Oradea şi Braşov au făcut proiecte să valorifice cât mai bine potenţialul de energie solară şi să treacă într-o nouă etapă a dezvoltării municipiilor şi judeţelor astfel încât să producă şi să comercializeze energie verde", a declarat Boloş.

După cum BIHOREANUL a mai scris, municipalitatea intenţionează să amenajeze cu cofinanţare europeană un parc fotovoltaic cu peste 15.000 de panouri fotovoltaice pe un amplasament de 12,5 hectare în jurul haldei de gunoi din străzile Matei Corvin şi Santăului.

Energia electrică obţinută va fi comercializată în reţeaua naţională de electricitate.

Bani pentru colectarea deşeurilor

La rândul său, vicepreşedintele Mircea Mălan a semnat cu ministrul Boloş, în numele CJ, contractul de finanţare pentru două proiecte în valoare totală de peste 9,3 milioane euro.

"Primul proiect se referă la realizarea a 16 centre de depozitare a deşeurilor mari în aport voluntar. Este vorba de un proiect care va fi derulat împreună cu cele 16 primăriii pe teritoriul cărora există aceste platforme", a declarat vicepreşedintele.

Cele 16 vor face parte dintr-o reţea de 32 de centre pe care judeţul vrea să le amenajeze pentru a oferi tuturor bihorenilor posibilitatea să depoziteze deşeurile mari.

Pentru a implementa cât mai repede proiectul în valoare de 7,6 milioane euro, Consiliul Judeţean Bihor a organizat deja o licitaţie cu clauză suspensivă care vizează amenajarea platformelor şi a primit 41 de oferte din partea firmelor interesate.

Mircea Mălan s-a ocupat personal de formalitățile pentru proiect și a convins primarii din județ de utilitatea lui, fapt pentru care a și semnat contractul, în timp ce președintele CJ, Ilie Bolojan, l-a urmărit din sală.

"Cel de-al doilea proiect (al CJ - n.r.), în valoare de 1,7 milioane euro, ne va permite să achiziţionăm asistenţă tehnică pentru a pregăti portofoliul de proiecte pentru etapa a doua a Serviciului de Management Integrat al Deşeurilor", a explicat Mălan.

Actuala reţea de platforme de depozitare urmează să fie modernizată şi extinsă.

Se va lucra în paralel!

Cea mai mare parte a finanţării a fost atrasă de Compania de Apă Oradea, care a bifat 3 dintre cele 6 proiecte.

Într-unul dintre ele, CAO va atrage aproape 50 de milioane de euro (49,9 milioane euro) pentru lucrări de extindere a reţelelor în zece unităţi administrativ teritoriale, reabilitarea Uzinei de apă 5, refacerea drenurilor pentru celelalte patru uzine şi amenajarea de rezervoare.

"Ca să nu avem sincope, am împărţit aceşti circa 50 milioane de euro în 8 pachete, ca să dăm posibilitatea mai multor constructori să participe la licitaţie şi să realizeze lucrările în timpul ce mai scurt", a declarat directorul CAO, Lucian Chindlea.

Cel de-al doilea proiect al CAO, în valoare de 3,6 milioane euro, vizează amenajarea a 5 parcuri fotovoltaice pe amplasamentul uzinelor de apă orădene pentru asigurarea consumului de energie electrică din resurse proprii.

"La finalul lucrărilor, vom asigura 30% din necesarul de energie electrică din zona de producţie şi epurare, urmând ca diferenţa să o acoperim din reţea", a explicat Chindlea.

La fel, CAO va investi circa 2 milioane de euro prin cel de-al treilea proiect semnat vineri în digitalizarea reţelei de apă.

"Vrem să vedem în timp real unde avem avarii şi să citim contoarele în fiecare lună, astfel încât cetăţeanul să fie mulţumit că are consumul lunar pe factură", a declarat directorul. În prezent, mai ales în afara Oradiei, CAO citeşte contoarele la 3 luni, fapt ce poate declanşa discuţii cu consumatorii.

De altfel, CAO a organizat deja o parte dintre licitaţii cu clauze suspensive pentru a putea declanşa lucrările în cel mai scurt timp posibil.