Ministrul Mediului, Tánczos Barna, a vizitat luni lucrările de consolidare pe care firma Repcon, la comanda ABA Crişuri, le-a făcut în Oradea pe malul stâng al Crişului Repede, între podurile Intelectualilor şi Sfântul Ladislau.

Colaborare de 10 ani

Însoţit de primarul Florin Birta şi de directorul ABA Crişuri, Pásztor Sándor, Tánczos a lăudat cele două instituţii, dar şi decizia de a lăsa o parte din maluri în forma naturală.

„Felicit cele două instituţii, este ultimul pas dintr-o colaborare lungă, un proiect început acum 10 ani. În foarte scurt timp cetăţenii oraşului vor prelua efectiv aceste spaţii create pentru ei, toate investiţile făcute pentru a asigura siguranţa cetăţenilor în perioada de inundaţii şi pe timp de pace, cum se spune. Felicit Apele Române pentru decizia de a păstra partea verde, chiar dacă suntem în oraş. Este important să intervenim cu măsură în natură şi să nu transformăm totul în beton”, a declarat Tánczos, privind spre malul drept al Crişului, în zona centrală, unde nu s-a intervenit cu o amenajare.

Pásztor a explicat, pe scurt, că lucrarea inaugurată acum face parte din protocolul încheiat în urmă cu un deceniu între ABA şi Primărie, pentru amenajarea malurilor din oraş. „Am încercat să punem la punct malurile Crişului Repede în intravilanul municipiului Oradea, suntem la ultimul tronson care se dă în folosinţă. De la podul CFR din amonte până la podul Densuşianu, la priza de apă de la Rogerius, intravilanul municipiului Oradea este realizat. Mici, mari corecţii vor mai fi în perspectivă, că întotdeauna sunt”, a spus şeful ABA Crişuri, fără a lămuri despre ce este vorba.

Urmează finisarea

Lucrarea va fi predată acum Primăriei, care o va finisa şi o va amenaja, împreună cu platoul aflat deasupra parcării subterane.

„Noi am asigurat infrastructura necesară, dânşii vin cu un proiect european. Zona centrală a oraşului va arăta în mod corespunzător conform unui oraş european. S-a asigurat consolidarea malului prin anrocamentul de piatră brută, s-au creat treptele, rampa, zidul de sprijin prin care asigurăm continuitatea liniei de apărare, ca să avem acea capacitate, în orice situaţie de inundaţii, de conducere a unui volum necesar înspre aval”, a precizat Pásztor.

Florin Birta a explicat că piaţeta şi malul vor fi amenajate până cel târziu anul viitor, lucrarea urmând să fie licitată peste o lună. „Cred că acest proiect va fi un proiect de succes pentru Oradea şi de interes pentru orădeni, acest lucru poate fi văzut dincolo pe acea zonă pietonală dintre Ladislau şi Centenarului, care în diferite ore ale zilei, mai ales seara, este foarte vizitată de către orădeni şi turişti”, a spus primarul Oradiei.

Pe caiet...

Pe de altă parte, deşi constructorul Repcon n-a fost invitat la evenimentul de luni, directorul companiei, Mircea Nistreanu, a venit pe şantier şi a fost felicitat de ministrul Tánczos Barna. „Noi ca firmă am cam terminat lucrările, ce facem de-acum înainte?”, a întrebat Nistreanu, cu referire la faptul că ABA Crişuri încă datorează firmei de construcţii 2,7 milioane lei, pentru lucrarea încheiată, cu o valoare totală de 15 milioane lei. „Aşteptaţi să vă dăm banii!”, i-a răspuns Tánczos. Estimările oficialilor sunt că plata se va face după rectificarea bugetară a Guvernului.  

Pe de altă parte, ABA mai aşteaptă bani şi pentru o lucrare de traversare pe sub podul Sf. Ladislau, pe malul drept, până în zona cafenelei Dock. Întrebat când se va face această investiţie, Pásztor a răspuns: “După ce vom avea alocaţii, ca să efectuăm o achiziţie a lucrării”. „Eu am crezut că am terminat, nu ne mai cereţi bani!”, a răspunsul ministrul Tánczos, râzând.

La finalul scurtei conferinţe de presă, Birta, Pásztor şi Tánczos s-au plimbat pe promenada de pe malul stâng, însoţiţi de angajaţi ai Apelor Române, ai Ministerului, dar şi de deputatul UDMR de Bihor Szabó Ödön.