Ministrul român de Externe, Bogdan Aurescu, a anunţat, miercuri seara, că în urma demersurilor făcute de autorităţile din România, Ungaria va ridica regulile impuse intempestiv în aceeaşi zi, prin care nu permite intrarea pe teritoriul ţării, pe la frontierele cu România, a refugiaţilor ucraineni care nu pot prezenta un paşaport biometric.

"Tocmai am discutat cu omologul meu, ministrul afacerilor externe al Ungariei Péter Szijjártó, care m-a informat că în urma demersurilor RO, autorităţile ungare au decis să revoce măsura anunţată anterior azi, prin care cetăţenii UA fără paşapoarte biometrice nu puteau intra in HU. Mulţumesc, Peter Szijjarto, pentru această decizie, care este în sprijinul cetăţenilor ucraineni atât de afectaţi de agresiunea declanşată de Rusia împotriva Ucrainei", a transmis ministrul Bogdan Aurescu. 

(Bogdan Aurescu şi omologul său, Szijjártó Péter)

BIHOREANUL a relatat, miercuri, că şeful Căpităniei de Poliţie Hajdú-Bihar le-a transmis reprezentanţilor ITPF Oradea că Ungaria va permite intrarea în ţară, pe la punctele de frontieră comune cu România, doar persoanelor "terţe", adică celor care provin din afara UE, care prezintă paşapoarte biometrice, permise de şedere sau vize.

Regula a fost impusă de miercuri, 02 martie, de la ora 15.45, ora României. Cum au fost anunţate cu puţin timp înainte să fie puse în practică, restricţiile au provocat ambuteiaje la punctele de trecere a frontierei, inclusiv la cele de pe raza judeţului Bihor. De asemenea, autorităţile locale şi voluntarii s-au mobilizat pentru a le găsi locuri de dormit ucrainenilor care au fost întorşi de la frontieră.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!