Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a descins, marţi, într-o vizită de lucru inopinată în Bihor, unul dintre cele mai afectate judeţe de pandemia de Covid-19, unde a avut întâlniri cu reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică Bihor, cu managerul spitalelor locale, Gheorghe Carp, dar şi cu reprezentanţii Spitalului Municipal din Oradea, transformat în unitate Covid.

Vizita nu a fost anunţată în prealabil, Prefectura transmițând presei abia înainte cu o jumătate de oră o informare în legătură cu prezenţa demnitarului în Bihor. 

Nelu Tătaru a ajuns în jurul orei 12.30 la Spitalul Municipal, însoţit de primarul Ilie Bolojan, fiind întâmpinat de managerul Maria Silaghi. Ulterior și-au făcut apariția și Gheorghe Carp şi prefectul Dumitru Ţiplea, iar de la ora 13 au fost programate declaraţii în parcarea spitalului.

Fără probleme în Bihor

Întrebat ce concluzii a tras la Oradea, Tătaru a spus că în judeţul Bihor nu au fost probleme deosebite.

„La nivel de Bihor, nu au fost niciodată probleme cu echipamente sanitare sau cu medicamentele, aici având şi aportul Primăriei, administraţiei locale, care a suplimentat ceea ce nu au reuşit spitalele să realizeze”, a spus ministrul.

Acesta a mai arătat că „personalul medical a făcut faţă în această perioadă”, dar populaţia trebuie să respecte condiţiile de prevenire a răspândirii virusului, pentru că altfel se va ajunge la o blocare a sistemului. „Această pandemie nu se tranşează în spitale, ci în prespital, unde avem o transmitere accentuată şi o creştere a numărului de cazuri”, a atras atenția Tătaru.

Întrebat despre constatările făcute în vizita la Direcția de Sănătate Publică Bihor, ministrul a spus că „se munceşte mult”, dar despre concluzii a precizat că vor fi trase spre sfârşitul pandemiei. „Faptul că sunt ţinute în frâu anchetele epidemiologice, faptul că participă şi medici şcolari, că avem 50 de cazuri pe zi şi se fac anchetele epidemiologice în 24 de ore, este un rezultat bun”, a apreciat demnitarul.

Întrebat dacă în alte judeţe există coordonatori unici ai spitalelor din judeţe în vremea pandemiei, Tătaru a mai spus că „mai sunt câteva judeţe, dar nu de amploarea Bihorului”.

Nu lăsați totul pe medici!

Pe de altă parte, la solicitarea BIHOREANULUI privind numărul mare de infectări inclusiv în rândul angajaţilor spitalelor, ministrul a arătat că în prezent „avem peste 4.000 de persoane din corpul medical infectate, 2.000 din personalul auxiliar şi 2.700 din personalul mediu sau care sunt angajate temporar. Nu ducem lipsă, dar nu trebuie să ne lăsăm pe asta, personalul medical a făcut faţă în această perioadă, dar dacă noi, cei care ar trebui să respectăm nişte reguli, ne lăsăm doar pe corpul medical, vă spun că vom ajunge să colmatăm acest sistem. (...) Trebuie ca acest corp medical să şi facă faţă presiunii, dar trebuie să aibă şi viaţă personală”.

Ministrul a insistat că doar „respectând regulile vom avea o scădere a numărului de cazuri şi a patologiei din spitale”.

În altă ordine de idei, Tătaru a mai spus că „am trecut de o nouă cocoașă a primului val” al pandemiei și a anunțat că în ultima perioadă la nivel național a crescut numărul paturilor de Terapie Intensivă de la 823 la 1.034, complet utilate. De asemenea, el a precizat că dacă la începutul epidemiei România avea un singur centru de testare RT-PCR, care putea realiza 100 de teste pe zi, acum sunt 133 centre, cu o capacitate maximă de 28.000 teste/zi.

De asemenea, oficialul a lămurit şi chestiunea procedurii donării de plasmă, despre care unii au acuzat că este prea birocratică, deoarece se impun prea multe analize. „O recoltare de plasmă nu este un act banal, impune nişte teste suplimentare, plasma se ia de la cei care nu mai sunt pozitivi şi au anticorpi, se analizează şi se transferă către pacienţii critici care au virusul în sânge şi replicare virală. Analizele sunt necesare pentru a vedea de la cine recoltăm plasma şi la cine facem transfuzia”, a spus ministrul, precizând că acoperirea costurilor analizelor se face de către sistemul sanitar.

Vezi mai jos declarațiile integral.