Scriitorul Mircea Bradu a fost omagiat, joi, de actori, oameni de cultură şi politicieni din Bihor, în holul de la intrarea în Teatrul Regina Maria, unde sicriul cu trupul neînsufleţit a fost depus pentru ca toți cei care l-au cunoscut să-şi poată lua rămas-bun. 

Sicriul a fost adus la Teatru în jurul orei 11, fiind aşezat în faţa intrării spre Sala Mare a Teatrului, instituţie culturală pe care Bradu a condus-o timp de 20 de ani, din 1972 până în 1992.

În jurul sicriului, așezat pe catafalc, au stat pe rând actori ai Teatrului şi două dintre fiicele sale, Anca şi Lioara. Aproape a stat şi fosta sa soţie, artista de muzică populară Florica Bradu (foto), dar şi nepoţii săi.

Anca Bradu, regizorContract nelimitat cu veșnicia

Fiica sa, regizoarea Anca Bradu (foto), a declarat pentru BIHOREANUL că tatăl său a suferit în ultimii ani de probleme cardiace, iar în ultima perioadă a avut şi imunitatea slăbită, după ce a fost infectat cu Covid-19, suferind însă o formă uşoară a bolii. 

"A fost un om de o vitalitate extraordinară. Chiar înainte de a intra în spital pentru ultima perioadă a suferinţei sale ne-a spus la telefon că a făcut «contract nelimitat cu viaţa». Atunci am crezut că aşa se va întâmpla, dar se pare că a făcut contract nelimitat cu veşnicia. O să-l păstrăm în sufletele noastre ca pe un tată extraordinar, ca pe un om de o inteligenţă şi o sensibilitate rară, un om dedicat oraşului şi instituţiei acestui Teatru care o să-i onoreze memoria, sunt convinsă", a spus ea. 

La eveniment au fost prezenţi, între alţii, şi fiul său dintr-o altă relație, Maximilian, episcopul greco-catolic Virgil Bercea, fostul manager al Teatrului Regina Maria, Daniel Vulcu, fostul director al Filarmonicii de Stat din Oradea, Meleg Vilmos, scriitorul şi profesorul universitar Florin Ardelean, sculptorul Cornel Durgheu, rectorul Universităţii Agora, Mişu Jan Manolescu. De altfel, cel din urmă a și citit un mesaj din partea fostului primar al Oradiei, Petru Filip, cunoscut apropiat al lui Bradu, care nu a putut fi prezent la eveniment.

La Teatru au mai fost prezenţi şi politicienii liberali Gavrilă Ghilea şi Ionel Avrigeanu, cu care Mircea Bradu fusese coleg la Partidul Democrat.

Înmormântarea, vineri, de la ora 15

După ora 13, sicriul omului de cultură a fost transportat la Cimitirul Municipal, unde de la ora 17, la Capela Hașaș, va avea loc o predică, iar vineri, de la 15, va fi oficiată slujba de înmormântare. 

Unul dintre puţinii dramaturgi contemporani ai ţării, Mircea Bradu a fost premiat în nenumărate rânduri pentru operele sale literare, ultima dată la Gala Premiilor Constantin Brâncoveanu ediţia a VII-a din noiembrie 2020, unde acesta a primit "premiul pentru întreaga carieră de excepţie în literatură şi operele sale de o valoare incontestabilă".

Născut în 14 ianuarie 1937 în comuna Lăzăreni, în familia învăţătorului Ion Bradu, reputat etnograf şi folclorist, Mircea Bradu a absolvit Liceul Emanuil Gojdu din Oradea şi apoi Facultatea de Filologie din Bucureşti, devenind apoi redactor fondator al celei de-a V-a ediţii a revistei de cultură Familia, dramaturg, membru şi laureat al Uniunii Scriitorilor din România.