Mircea Geoană (66 ani) demisionează de la NATO și candidează la Președinția României, a anunțat marți Europa Liberă, arătând că informația a fost confirmată chiar de secretarul general adjunct al Alianței Nord-Atlantice.

Potrivit portalului romania.europalibera.org, marți (3 septembrie), Mircea Geoană a avut o discuție cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, pe care l-a informat despre decizia sa. 

Totuși, Geoană va mai rămâne în funcție câteva zile, până pe 10 septembrie. El ocupă postul din octombrie 2019 și, în mod normal, mandatul său s-ar fi încheiat la mijlocul lunii octombrie. 

Informația privind renunțarea la funcție a fost confirmată pentru Europa Liberă atât de către secretarul general adjunct, Mircea Geoană, cât și de alte surse din cadrul NATO.

De altfel, publicația scrie că Geoană a precizat că demersul este legat de intenția de a candida pentru funcția de președinte al României, una vehiculată de mai multă vreme. 

Totodată, Mircea Geoană a publicat marți după amiaza un mesaj de rămas-bun, alături de câteva fotografii alături de Jens Stoltenberg. „Să fiu în conducerea NATO a fost onoarea vieții mele. Îi mulțumesc Secretarului General Stoltenberg pentru încredere și prietenie. Împreună, în ultimii 5 ani, am traversat multe momente dificile, dar am împărtășit și nenumărate realizări, alături de echipa noastră remarcabilă. Pe măsură ce trec la un nou capitol, privesc cu mândrie la timpul memorabil petrecut în slujba celei mai importante Alianțe din istorie”, a scris acesta pe Facebook. 

Poziția de la vârful NATO va fi preluată de germanul Boris Ruge, actual secretar general adjunct pentru afaceri politice și politica de securitate.

Mircea Geoană a fost președintele PSD din 2005 până în 2010, iar în 2009 a fost candidatul partidului la funcția de președinte al României. A pierdut cursa la limită, cu o diferență de 0,66% în fața lui Traian Băsescu, amintește portalul citat. 

Nu demult, o investigație semnată de Emilia Șercan în PressOne a arătat că Mircea Geoană a plagiat circa o treime din lucrarea sa de doctorat, mai precis 78 dintre cele 279 de pagini ar fi fost copiate fără citarea sursei, din rapoarte ale foștilor președinți americani Bill Clinton și George W. Bush. Mircea Geoană a catalogat dezvăluirea drept „o campanie de fake news”. Ulterior, Comisia de etică de la ASE a decis că Mircea Geoană a plagiat doar 43 de rânduri și două tabele.

Primul tur de scrutin pentru alegerile prezidențiale din 2024 are loc în data de 24 noiembrie, iar al doilea tur în 8 decembrie. Unele sondaje îl plasează pe Mircea Geoană pe primul loc în ceea ce privește intenția de vot a românilor.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!