După ce și-a dat demisia din funcția de adjunct al NATO și a fost decorat de secretarul general al Alianței, Jens Stoltenberg, cu Ordinul NATO „Serviciul Merituos”, Mircea Geoană (66 ani) și-a anunțat miercuri candidatura la alegerile prezidențiale din România printr-un video care poate fi considerat atipic, în care li se adresează românilor, spunându-le că nu este perfect și că problemele din țară nu vor dispărea peste noapte. 

În deschiderea clipului apar imagini cu un regizor care organizează un clip cu Mircea Geoană care să conțină tăieri de panglici, sportivi și muncitori, dar candidatul renunță la idee și se adresează direct privitorilor. 

„Puteam să vă propun o țară perfectă, să mă prezint drept politicianul perfect, să vă spun că toate problemele noastre vor dispărea peste noapte, dar știm că nu asta este realitatea. Nu suntem perfecți. Eu nu sunt perfect. Țara noastră nu este perfectă. Dar știți ce putem face? Putem să muncim. Putem să ne suflecăm mânecile și să construim împreună o țară în care fiecare voce contează și fiecare efort se vede”, spune Mircea Geoană. 

El continuă, spunând că în țară este nevoie de „o schimbare adevărată” și subliniază că nu va reprezenta partidele, ci oamenii. 

„Candidez la președinția României pentru că știu că avem nevoie de o schimbare adevărată. Nu va fi ușor. Nu vă promit miracole, dar vă promit ceva real: voi fi aici pentru fiecare dintre voi, voi fi un președinte pentru toți, pentru tineri și pentru pensionari, pentru românii de acasă și cei din diaspora. Voi fi un președinte pentru toți românii, indiferent de etnie sau religie, voi fi președintele oamenilor, și nu al partidelor. Pentru mine nu există PSD-ști, liberali, USR-iști, suveraniști sau UDMR-iști. Sunt aici să vă reprezint pe toți și pe toate. Voi fi președintele națiunii române, apărător al tradițiilor și al credinței noastre, dar și deschis către modernitate și progres. Vremurile nu vor fi ușoare, dar împreună putem să le facem mai bune. România n-are nevoie de perfecțiune, are nevoie de lideri care să vă asculte, să vă înțeleagă, să vă respecte și să se bată pentru voi. Haideți să renaștem împreună!” - este mesajul lui Geoană. 

El este susținut în alegeri de organizația nonguvernamentală România Renaște.

Unul dintre cei mai vizibili români la nivel internațional, Mircea Geoană a fost acuzat recent, printr-o investigație semnată de Emilia Șercan în PressOne, că a plagiat circa o treime din lucrarea sa de doctorat, din rapoarte ale foștilor președinți americani Bill Clinton și George W. Bush. Fostul adjunct al NATO a catalogat dezvăluirea drept „o campanie de fake news”. Ulterior, Comisia de etică de la ASE a decis că Mircea Geoană a plagiat doar 43 de rânduri și două tabele.

Cu ocazia anunțului privind candidatura, G4Media.ro amintește câteva momente importante, unele controversate, din cariera lui Geoană. 

El a mai candidat la prezidențiale în 2009, din postura de președinte al PSD, dar a pierdut în turul secund în fața lui Traian Băsescu. Într-o dezbatere premergătoare scrutinului, Băsescu a dezvăluit că Geoană l-a vizitat pe controversatul mogul Sorin Ovidiu Vântu cu o zi înainte, evenimentul scandalizând electoratul. 

De asemenea, Mircea Geoană a fost exclus din PSD de două ori, prima oară după ce a pierdut alegerile din 2009, iar apoi a fost reprimit în partid. În 2014, el a fost exclus din nou după ce, alături de Dan Șova și Marian Vanghelie, a lansat o serie de critici la adresa lui Victor Ponta și Liviu Dragnea.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!