În urmă cu o lună, BIHOREANUL prezenta cazul dramatic al Mirunei Sfârlea, o tânără asistentă medicală din Oradea, şi al mamei ei, ambele grav bolnave şi ajunse la mila unor săteni din Şumugiu după au fost evacuate din locuinţă din pricina datoriilor.

La scurt timp după ce teribilele încercări prin care a trecut tânăra au fost făcute publice, minunea s-a produs. Peste 100 de bihoreni generoşi au sărit în ajutorul Mirunei, cu alimente, piese de mobilier şi diverse sume de bani, schimbându-i astfel destinul…

Tinereţe frântă

Miruna a rămas singură cu o mamă bolnavă de leucemie după divorţul părinţilor. Abia împlinise 14 ani şi, în timp ce prietenele ei se bucurau de vacanţe şi distracţii ori visau la prima mare dragoste, ea învăţa termeni medicali, citea analize, reţete, calcula facturi, gătea, făcea cumpărături, încercând să uşureze viaţa mamei sale. La 17 ani, când colegii ei se pregăteau de banchete, ea avea prima slujbă. Voia să-şi continue studiile. A şi reuşit, căci din 2015 are diplomă de asistent medical generalist, iar din 2018 şi de asistent medical de farmacie.

Între timp, însă, cele două şi-au pierdut apartamentul şi s-au mutat dintr-o chirie în alta, iar anul trecut au ajuns pur şi simplu în stradă. Au avut noroc cu un consilier local din satul Şumugiu, comuna Hidişelu de Sus, care, aflându-le povestea, le-a găzduit, provizoriu, în casa bătrânească a familei sale.

Ca şi cum boala mamei sale şi problemele financiare n-ar fi fost de ajuns, în februarie, acest an, tânăra a fost diagnosticată cu tumoră neuroendocrină gastrică tip 1, un diagnostic cumplit, care s-a adăugat la lista deja lungă de afecţiuni pe care le-a adunat de-a lungul timpului, cum e anemia, depresia, atacurile de panică, puse de medici pe seama stresului şi a lipsurilor.

Oameni pentru oameni

Ruxandra Sala, președinta mediatorilor BihorDin cauza durerilor insuportabile, tânăra a rămas fără loc de muncă şi nici vorbă să facă faţă vreunui examen pentru a profesa ca asistentă medicală, un vis pe care îl avea încă din copilărie. Fiica şi mama au ajuns bolnave, fără loc de muncă, asigurare medicală, tratament şi pe punctul de a ajunge din nou în stradă... Viaţa Mirunei s-a transformat într-un coşmar din care părea că nu se mai poate desprinde. Asta până când povestea ei a ajuns pe reţelele de socializare şi, apoi, luna trecută, în BIHOREANUL.

În decurs de câteva săptămâni, oameni pe care nu-i văzuse în viaţa ei au vizitat-o, ca să-i lase alimente şi bani, iar alţi bihoreni generoşi i-au depus bani în contul bancar. În total, pentru cele două suflete greu încercate s-a strâns până acum peste 50.000 de lei. "Transmiteţi-le tuturor că le mulţumim. Ne-au salvat viaţa", spune Miruna.

Printre cei care au ajutat-o se numără, după cum a aflat BIHOREANUL, şi preşedinta mediatorilor din Bihor, Ruxandra Sala (foto). Ea a fost cea care i-a găsit şi o nouă casă, cu grădină, în sat, la un preţ accesibil, de 13.000 euro, cea care a negociat cu proprietarul să reducă preţul până la 60.000 lei şi să accepte plata în două tranşe. Tot Ruxandra a asistat-o pe tânără când a semnat contractul pentru cumpărarea casei, a însoţit-o să-şi achiziţioneze materialele pentru renovare şi i-a căutat meşteri care să facă minimele amenajări pentru ca Miruna şi mama ei să se poată muta cât mai repede la casa lor.

În spital

Pe lângă cei 15.000 lei pe care trebuie să-i mai plătească fostului proprietar, la noua casă mai sunt multe de făcut. Acoperişul trebuie întărit, în interior e nevoie de o sobă, de mobilă, electrocasnice. "Pe rând", spune Miruna, care, din această săptămână, e internată în spital. Din cauza anemiei severe, are nevoie de transfuzie de sânge, fără de care, zic medicii, nu va face faţă anesteziei generale cerute de investigaţiile invazive pentru stabilirea tratamentului în cazul tumorii gastrice. 

Problemele tinerei nu s-au terminat, deci, însă vor fi cu siguranţă mai uşor de suportat. Mulţumită unor semeni generoşi, are un loc unde să se întoarcă şi căruia să-i spună acasă...

Dacă doriţi să donaţi alimente, puteţi să o contactaţi pe Sfârlea Miruna pe Facebook sau pe mama ei, Răzvan Lăcrimioara, la numerele de telefon: 0772.015989 sau 0775.218073. Cei care doresc să le sprijine financiar o pot face în contul deschis la Banca Transilvania: RO48BTRL00501201C35906XX RON pe numele Sfârlea Miruna-Armina.