Trei orădeni iubitori de animale au depus la Consiliul Local un proiect de hotărâre scris sub forma unei inițiative cetățenești, deci care trebuie susținut de orădeni cu semnături.

Inițiatorii vor ca Primăria să asigure condiții mai bune decât sunt în prezent la Grivei, singurul adăpost public pentru câini din Bihor. Pentru ca proiectul să ajungă pe masa Consiliului Local, trebuie susținut de 10.000 de orădeni. Campania a început în această săptămână.

Condiții mai bune pentru căței

„Ca timp pentru strângerea semnăturilor, legea nu impune nimic, dar noi ne dorim ca în câteva luni să reușim să adunăm aceste semnături și să intre inițiativa noastră în dezbatere publică și în Consiliul Local Oradea”, a declarat Mihai Șvab, într-o conferință de presă susținută joi.

Bărbatul este membru USR și șeful de cabinet al deputatului Silviu Dehelean, dar inițiativa nu aparține partidului politic, ci unui grup de voluntare care, de la începutul acestui an, promovează intens pe internet adopțiile în rândul cățeilor aflați în adăpostul Grivei, pentru a-i salva astfel de eutanasiere. USR se numără însă printre organizațiile și asociațiile care susțin Misiunea Grivei, cum a fost numită campania pentru promovarea inițiativei cetățenești.

„Propunerea noastră cuprinde două lucruri esențiale: unul este îmbunătățirea condițiilor în care câinii sunt ținuți în acest moment în adăpostul Grivei, iar al doilea îl reprezintă sterilizările, pe care le dorim în Zona Metropolitană Oradea (ZMO), unde situația a devenit dezastruoasă”, a declarat Gabriela Șușman, co-semnatară a proiectului de HCL.

Concret, voluntarii cer ca Primăria Oradea să inițieze imediat campanii de microcipare și sterilizare a câinilor în toată ZMO, dar și să deruleze campanii de informare și conștientizare a responsabilităților stăpânilor de animale, să colaboreze cu ONG-urile dedicate traiului bun al animalelor, să creeze „condiții decente” în adăpostul Grivei, dar și să asigure accesul cetățenilor la camerele de supraveghere din țarcuri, pentru transparență.


Cei trei orădeni care au lansat inițiativa cetățenească sunt Gabriela Jurjea, Mihai Șvab și Gabriela Șușman (de la stânga la dreapta)

Termen pentru sterilizare și vaccinare

Între condițiile decente pe care voluntarii le cer pentru Grivei se numără reducerea cheltuielilor lunare pentru adopția de la distanță a animalelor de la 600 la 300 de lei, accesul ONG-urilor la acțiunile de captare a patrupedelor, publicarea câinilor pe pagina adăpostului, astfel încât să fie regăsiți de stăpânii care i-au pierdut, dacă e cazul, sau să-și găsească noi stăpâni, și asigurarea tratamentelor de sterilizare, vaccinare și deparazitare pentru câinii ridicați de pe străzi într-un termen scurt. În prezent, regulamentul adăpostului Grivei prevede că aceste operațiuni sunt obligatorii, dar fără un termen prevăzut, ceea ce face ca animalele să stea mult timp fără ele. „Noi propunem ca în maximum șapte zile de la intrarea în adăpost să fie sterilizați, iar în trei zile să fie vaccinați antirabic și deparazitați”, a precizat Șvab.

Voluntarii au vorbit și de condițiile primitive pe care le au câinii din adăpostul Grivei, ținuți în cuști improvizate din fostele mese din piețele orădene, metalice și, implicit, conductoare perfecte pentru temperaturile de afară. Asta înseamnă că vara animalele suferă de cald – adăpostul neavând nici zone umbrite natural, cu copaci – iar iarna de frig, ceea ce ar trebui să se schimbe, dacă inițiativa cetățenească va deveni realitate.


Campania de strângere de semnături are și un site dedicat, www.misiuneagrivei.ro

Cine poate semna

Voluntarii au lăsat tabele pentru orădenii care vor să susțină inițiativa cetățenească în 17 locații din Oradea, majoritatea cabinete veterinare. Ei mizează pe faptul că iubitorii de animale din oraș le vor lua și le vor duce cunoscuților, singurele condiții pentru semnatari fiind să aibă 18 ani și domiciliul sau viză de flotant în Oradea.

„Dorim să ne adresăm nu doar iubitorilor de animale, ci tuturor cetățenilor. Este interesul tuturor să nu mai întâlnim pe stradă câini liberi, nesupravegheați, care să nu aibă microcip sau să nu fie înregistrat microcipul”, a spus și Gabriela Jurjea, co-semnatară a inițiativei.

De asemenea, tabelele pentru semnături pot fi descărcate și de pe site-ul campaniei, misiuneagrivei.ro, acolo unde curioșii pot și să citească inițiativa cetățenească.

Citește aici proiectul de hotărâre propus de voluntari:

 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!