Am auzit vestea că celebra cântăreaţă Shakira, în timp ce se plimba prin Barcelona, a fost atacată de o ciurdă de mistreţi. La noi, în schimb, ştirea că mistreţii, inclusiv scroafe cu purcei, au luat cu asalt Dealul Ciuperca a trecut aproape neobservată. Ca să vedeţi cum se leagă lucrurile: Oradea, alături de Barcelona, face parte din reţeaua oraşelor Art Nouveau. Acum ambele fac parte şi din reţeaua Porc mistreţ mişto.

La cât de mult ghinion s-a abătut pe Dealul Ciuperca, nu m-ar mira să auzim că lighioanele au smuls cu colţii instalaţia de irigat şi cea de iluminat. Nu degeaba primarul Florin Birta a cerut Asociaţiei Forrest Hunt Paleu, cea care ne apără de sălbăticiuni pe cei din Zona Metropolitană, să alunge sălbăticiunile.

Numai că povestea este mai veche. Acum câţiva ani, orăşenii care locuiesc pe dealuri au reclamat Primăriei că grădinile lor sunt scurmate de turme de mistreţi. S-a dat şi o cotă de vânătoare de 150 de mistreţi, dar se pare că vajnicii noştri vânători, atunci când nu sunt la epilat sau pensat, preferă ca vânat căprioarele pe două picioare, chiar dacă o tragere costă 50 de euro.

Nu de mult, şeful de la Forrest Hunt, domnul Cristian Tuduce, s-a plâns ziarelor că i se ia puşca de la gură şi obiectul de activitate, pentru că primul vânător al judeţului, Pasztor Sandor, vrea să pună mâna pe binecuvântatul fond cinegetic. Ei bine, până la urmă a rămas tot el şef, dar nici bine nu a primit ordinul să rezolve problema mistreţilor, că deja a şi început cu poveştile vânătoreşti.

E uluitor cum noi, românii, când avem ceva de făcut, consumăm mai multă energie pentru a demonstra cum nu se poate face un lucru, decât pentru rezolvarea efectivă a problemei. Domnul Tuduce a explicat că e tare greu să vâneze, că este zonă populată, că mistreţii se mişcă, în schimb i-a sfătuit pe cei care locuiesc pe dealuri să cureţe zona de mărăciniş. Aşa că mai mult ca sigur că o să auzim de orădeni fugăriţi de mistreţi cum auzim aproape zilnic de braşoveni puşi pe fugă de urşi.

Ehei, dacă ar veni Victoraş în ţară, în două zile n-ar mai rămâne rât de mistreţ prin zonă şi n-am mai avea nevoie de vânători care sunt mai interesaţi să scape de acasă, decât să pună porcii pe fugă.