Consilierii locali au aprobat miercuri noile costuri estimate ale investiției în modernizarea CET-ului orădean, inclusiv prin achiziția a patru motoare termice de ultimă generație. Prețul „sare” de la 157,6 milioane de lei la nu mai puțin de 195,5 milioane de lei cu TVA, pe fondul numeroaselor crize care au dus la scumpiri pe această piață, astfel încât firmele care s-au prezentat la licitația inițială au renunțat la oferte. 

Mai scump, din banii orădenilor

„La fel cum am mai pățit și la alte proiecte, la finalul perioadei de licitație, constructorii care au rămas în cursă nu au dorit să mai semneze contractul de execuție pentru că prețurile s-au modificat foarte mult”, le-a explicat miercuri primarul Florin Birta consilierilor locali ai Oradiei, în cadrul unei ședințe desfășurate online. 

Astfel, prima licitație a trebuit anulată, iar indicatorii tehnico-economici ai investiției actualizați. 

Birta a amintit că Oradea are „un contract de finanțare semnat pentru această investiție, în cadrul căruia trebuie cheltuiți banii până la finalul anului viitor”. Primarul Oradiei s-a referit la faptul că Ministerul Dezvoltării a alocat pentru acest proiect al orașului - numit „Unitate de producție cogenerare de înaltă eficiență pentru înlocuirea Blocului 1 existent” - 134 milioane de lei, adică circa 85% din valoarea inițială a investiției. 

După mărirea valorii estimate a investiției, suma pusă la bătaie de minister rămâne aceeași, doar cea alocată de Primăria Oradea urmând să crească. Acest aspect a fost taxat în ședința consilierilor locali de PSD-istul Adrian Madar, care a spus că va vota proiectul, însă „trebuie să fim extrem de hotărâți și organizați pe proiectele mari”, pentru a nu împovăra bugetul local.

Ofertanții au renunțat

În octombrie 2021, Primăria Oradea a anunțat că trei asocieri de firme concurează pentru implementarea acestui proiect, însă de atunci n-a mai menționat obstacolele ivite.

În proiectul publicat înaintea ședinței de miercuri, se precizează că, după evaluările specifice, au fost declarate admisibile două dintre cele trei oferte, însă firmele „au decis a nu-și prelungi valabilitatea garanțiilor de participare, respectiv a nu susține ofertele financiare depuse în contextul creșterii prețurilor înregistrate în cursul anului 2022 la echipamente, materiale și manoperă”.

În același proiect privind actualizarea sumei necesare modernizării CET-ului se menționează că prețurile au crescut din cauza a trei crize: criza Covid, criza generată liberalizării pieței energiei și criza cauzată de războiul din Ucraina. 

Căldură... nouă

După cum BIHOREANUL a mai scris, investiţia vizează înlocuirea grupului energetic de cogenerare G1 din CET, format dintr-un cazan şi o turbină pe gaz, ambele cu durata normată de viaţă expirată. Echipamentele grupului au fost date în folosinţă în 1966. Cazanul a adunat peste 320.000 ore de funcţionare, iar turbina cam 310.000 ore de funcţionare.

Cele două utilaje sunt uzate, încalcă actualele normele privind poluare, fapt pentru care Termoficare a şi fost amendată de Garda de Mediu Bihor, şi nu mai prezintă siguranţă în exploatare.

Vechiul grup G1 va fi înlocuit cu patru motoare termice în cogenerare, cu funcţionare pe gaze naturale, cu capacitate electrică de 25 MW,  şi două cazane cu apă fierbinte (CAF) cu capacitatea de 25 MW fiecare. După finalizarea lucrărilor, noile cazane vor fi puse în funcţiune după necesităţi împreună cu noua turbina pe gaz a orașului pusă în funcţiune de municipalitate în 2016 cu finanţare europeană.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!