Licitaţia pentru achiziţia a patru motoare termice şi a altor componente pentru modernizarea CT-ului orădean a atras trei oferte.

Trei oferte pentru CET

Potrivit unui comunicat al Primăriei, "trei operatori economici au depus oferte pentru proiectul "Unitate de producţie cogenerare de înaltă eficienţă pentru înlocuirea blocului 1 existent", prin care va fi modernizat blocul de cogenerare al CET, fiind instalată o sursă nouă de producere a energiei electrice şi termice".

Competitorii sunt asocierile de firme reprezentate de Elsaco Electronic (cu Energomontaj şi E.ON Energie România), Loial Impex (cu Engul, Moldproiect şi Instal Expert) şi Pumps Expert (cu International Montage Maintenance şi Moldocor).

Ministerul Dezvoltării pune 85% din sumă

După cum BIHOREANUL a mai scris, investiţia în valoare totală de 157,6 milioane lei este cofinanţată în proporţie de 85% de Ministerul Dezvoltării Lucrărilor Publice şi Administraţiei, care va aloca 134 milioane lei.

Diferenţa de 15%, în valoare de 23,6 milioane lei, va fi acoperită de la bugetul local, care îşi va asuma şi cheltuielile neeligibile din proiect, estimate la încă 10,1 milioane lei.

Noua sursă de producere a energiei termice, numită Grupul 7, va înlocui vechiul grup de cogenerare G1, singurul rămas în funcţiune din vechiul CET, care nu mai îndeplineşte standardele de mediu.

Un proiect pe etape

Investiţia în noua sursă de producţie se va desfăşura etapizat şi va cuprinde: unitatea de cogenerare de înaltă eficienţă cu patru motoare termice de ultimă generaţie, schimbătoare de căldură cu plăci pentru preluarea energiei termice în sistemul de termoficare şi două cazane cu apă fierbinte de câte 25 MW.

Cel mai probabil anul acesta abia dacă va fi stabilit câştigătorul licitaţiei şi demarată proiectarea noului grup energetic, lucrările efective urmând să fie demarate în 2022.