Primarul Florin Birta și ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, au semnat marți contractul de finanţare pentru proiectul în valoare de 157,6 milioane lei, cu TVA inclus,  echivalentul a 32,3 milioane euro, care vizează înlocuirea vechiului cazan pe gaz al CET cu patru motoare termice în cogenerare.

Cu termen în 2023...

Potrivit unui comunicat al municipalităţii, Oradea va beneficia din partea Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, de o finanţare de 134 milioane lei, reprezentând 85% din valoarea proiectului.

Diferenţa de 15% urmează să fie acoperită din bugetul local cu titlu de contribuţie proprie (23,6 milioane lei) şi cheltuieli neeligibile (10,1 milioane lei).

Investiţia, amânată din 2020 în absenţa unei oportunităţi de finanţare, urmează să fie implementată începând de anul acesta, cu termen limită în 2023.

"Calitatea serviciului public de alimentare a populaţiei cu energie termică în sistem centralizat, precum şi volumul acestui serviciu prestat influenţează în mod major calitatea vieţii populaţiei oraşului. De funcţionarea adecvată a sistemului de încălzire local depinde asigurarea apei calde menajere şi confortul termic pe durata sezonului rece pentru mai mult de 70% din populaţia municipiului Oradea", se menţionează în comunicat.

Patru motoare pe gaz

Concret, investiţia vizează înlocuirea grupului energetic de cogenerare G1 din CET (foto), format dintr-un cazan şi o turbină pe gaz, ambele cu durata normată de viaţă expirată.

Echipamentele grupului au fost date în folosinţă în 1966. Cazanul a adunat peste 320.000 ore de funcţionare, iar turbina cam 310.000 ore de funcţionare.

Cele două utilaje sunt uzate, încalcă actualele normele privind poluare, fapt pentru care Termoficare a şi fost amendată de Garda de Mediu Bihor, şi nu mai prezintă siguranţă în exploatare.

Vechiul grup G1 va fi înlocuit cu patru motoare termice în cogenerare, cu funcţionare pe gaze naturale, cu capacitate electrică de 25 MW,  şi două cazane cu apă fierbinte (CAF) cu capacitatea de 25 MW fiecare.

După finalizarea lucrărilor, noile cazane vor fi puse în funcţiune după necesităţi împreună cu noua turbina pe gaz a orașului pusă în funcţiune de municipalitate în 2016 cu finanţare europeană.