Parcul din strada Armatei Române nr. 1 a devenit în această vară unul dintre locurile preferate ale orădenilor, grație unui șir de evenimente menite să-i apropie de noua casă a Muzeului Țării Crișurilor.

Proiectul „Tipografia de idei”, finanțat din fonduri europene, se încheie în forță cu seri muzicale cu invitați de seamă, printre care Iris, Cargo și Compact.

#hailamuzeu 

Însoțit de îndemnul „#hailamuzeu”, proiectul cultural „Tipografia de idei” a debutat în luna iulie și a prilejuit până acum, în grădina Muzeului Țării Crișurilor, întâlniri cu personalități importante, cum ar fi Maria Olaru sau Gabriela Szabo, care au povestit despre încercările și reușitele lor, dar și seri pline cu muzică, emoție și refrene cunoscute, aduse de oaspeți ca Nicu Alifantis sau Mircea Baniciu (foto).

S-au ținut, de asemenea, evenimente pentru cei mici, petrecerea dată de Gașca Zurli adunând o mulțime de copii și părinți care au intrat în jocul personajelor de pe scenă. Programul variat a cuprins totodată spectacole de teatru, o mini-bibliotecă în aer liber, precum și vizionări de filme românești, tot sub cerul liber.
Toate evenimentele sunt organizate de Muzeul Țării Crișurilor împreună cu Biblioteca Județeană „Gheorghe Șincai”, Centrul de Cultură și Armonix Centru Educațional SRL. Unul dintre scopurile proiectului este acela de a-i obișnui pe orădeni să frecventeze noul sediu al Muzeului Țării Crișurilor din strada Armatei Române, care a fost reabilitat pe fonduri europene și care găzduiește mii și mii de exponate valoroase. 

Floare de Iris

„Tipografia de idei” a intrat în ultima etapă și mai oferă evenimente cu intrare liberă până pe 10 septembrie, având în prim-plan muzica și o listă remarcabilă de invitați.

Miercuri seară, grădina MȚC va fi vizitată de oaspeți din Ungaria: muzicienii din Hot Jazz Band, o formație apreciată și premiată, cu o activitate ce se întinde pe mai bine de trei decenii. Oaspeții din Budapesta vor urca pe scenă la ora 20. 

„Iar când noi nu vom mai fi / Vă veți aminti / Că a fost odată Iris”. Este unul dintre refrenele celebre care vor răsuna în parcul Muzeului, aduse de legendara formație rock Iris, care revine la Oradea în formula Cristi Minculescu, Valter și Boro. Concertul este programat pentru joi, 31 august, de la ora 21, pe aceeași scenă din parcul MȚC, accesul fanilor fiind și de această dată gratuit. 

„Iris este una dintre cele mai emblematice trupe ale scenei muzicale rock din România, în special în componența sa clasică cu Cristi Minculescu, Valter Popa și Doru "Boro" Borobeică. Această formație legendară a lăsat o amprentă puternică în istoria muzicii rock românești, întruchipând pasiunea, originalitatea și energia caracteristică acestui gen muzical”, transmit reprezentanții MȚC. Concertul va fi unul acustic, au mai precizat organizatorii.

Cântec(e) pentru prieteni 

Seria concertelor va continua la finalul săptămânii cu alți invitați apreciați. Programul „Tipografiei de idei” arată că vineri, 1 septembrie, tot de la ora 20, orădenilor le va cânta formația de pop-rock Vunk.

După ce în luna august au susținut un concert electrizant în Băile Felix, la Thermal Days, unde au oferit fanilor reprezentații vibrante ale unor piese ca „Ziua vrăjitoarelor”, „Nu mai am țigări”, „Anarhia” și, bineînțeles, „Dacă ploaia s-ar opri...”, rockerii timișoreni de la Cargo vin în Oradea și se vor întâlni cu fanii sâmbătă, 2 septembrie, de la ora 20. 

Săptămâna se va încheia cu concertul unei alte trupe apreciate, care a cântat, la rându-i, și la Thermal Days. Cu Paul Ciuci în prim-plan, Compact va aminti de un „Cântec pentru prieteni” și o va pomeni pe „Fata din vis” duminică, 3 septembrie, de la aceeași oră, tot în grădina muzeului orădean.

Ultimul eveniment din cadrul „Tipografiei de idei” va avea loc duminică, 10 septembrie. Este vorba despre un nou concert, orădenii fiind chemați să cânte și să danseze alături de Bosquito. Pentru ca toamna să înceapă cu energie...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!