Peste 200 de elevi, atât din clase gimnaziale cât şi de liceu, precum şi mai mulţi profesori - toţi purtând banderole portocalii cu însemnele colegiului pe braţe - au ieşit luni după prânz să protesteze în curtea Colegiului Naţional Emanuil Gojdu, împotriva demiterii directorului Florin Nicoară de către şeful IŞJ Bihor.

Cei mai mulţi au ridicat şi pancarte cu mesaje de susţinere pentru ex-director, precum şi mesaje persiflante inspirate de declaraţiile şefului IŞJ Bihor, Virgil Blage, care a spus, între altele, că elevii de la Gojdu sunt de la ora 12.30 la terasele din Oradea, şi nu la şcoală, precum şi că tinerii sunt ţinuţi ca la închisoare.

"Elevii de la terasă nu se lasă", "Deţinuţii 9A ies în stradă la cafea", "Puşcăriaşi în permisie susţinem gardian Nicoară", "Uniţi pentru Nicoară" sau "Gojdu protestează".

Mulţi dintre tineri au adus cu ei cafele în recipiente de tip "to go", vrând să arate că pot învăţa şi dacă, uneori, ies la cafea.

"Blage, demisia!"

După ce s-au aliniat în perimetrul generos al curţii Colegiului Naţional, elevii şi profesorii - între care directoarea adjunctă Anca Mile, care a preluat temporar atribuţiile în locul lui Nicoară - au ascultat şi unii chiar au cântat imnul şcolii care poartă numele lui Emanuil Gojdu.

Apoi, aceştia au scandat numele lui Nicoară, dar şi sloganuri ca "Ne vrem directorul înapoi!". De asemenea, la un moment dat, atât profesorii şi personalul auxiliar, cât şi elevii au strigat "Blage, demisia!".

Nemulţumiţi de decizia IŞJ Bihor, pe care o consideră nedreaptă, câţiva dintre elevii de la Gojdu au luat microfonul şi şi-au spus of-ul, totodată lăudând activitatea lui Florin Nicoară la conducerea colegiului.

Unul dintre ei a fost Alex Slavoia, liceean cu rezultate impresionante la olimpiade, inclusiv o medalie de argint la Olimpiada Internaţională de Ştiinţe. El a spus că Nicoară l-a ajutat, atât pe el, cât şi pe alţi olimpici în activitatea lor şi le-a netezit parcursul spre rezultate importante.

Memoriu al profesorilor

Totodată, Anca Mile a anunţat că membrii colectivului profesoral, precum şi personalul didactic auxiliar semnează un memoriu pe care îl vor depune la Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor, împotriva demiterii directorului şi apărându-l pe acesta.

Între altele, în document se subliniază că toate deciziile privind activitatea colegiului în pandemie - decizii care, potrivit lui Blage i-au adus lui Nicoară demiterea - au fost luate în Consiliul de Administraţie al Şcolii.

"Consiliul profesoral consideră activitatea managerială a domnului director ca fiind una democratică şi eficientă", se subliniază în memoriu.

Nicoară: "E de filme de Hollywood"

La protestul din curtea Gojdu a fost prezent şi Florin Nicoară, care s-a bucurat să vadă susţinerea de care are parte. În discuţiile cu reprezentanţii presei, el a reiterat că motivele pentru care a fost demis nu sunt cele anunţate, ci mai degrabă faptul că nu stă cu capul plecat în faţa şefului IŞJ Bihor.

Totodată, el a spus că una dintre cauzele care ar fi contribuit la demiterea sa este o situaţie privind transferul unei eleve dintr-o clasă în alta. Concret, este vorba despre două gemene, care intraseră la Gojdu, însă în clase separate. Părinţii au cerut transferul uneia dintre ele în clasa surorii sale, iar IŞJ Bihor nu a acceptat-o, a povestit Nicoară.

Abia ulterior, după un demers al părinţilor la Ministerul Educaţiei, fetele au fost mutate în aceeaşi clasă. Părinţii fetelor au acţionat în instanţă IŞJ Bihor, cerând daune morale, acţiunea fiind făcută după refuzul iniţial de transfer.

Tatăl fetelor a explicat, luni, într-o conversaţie telefonică intermediată de Nicoară cu reprezentanţii presei locale că nu a renunţat la proces, deşi voia la un moment dat, fiindcă s-a făcut o întreagă tevatură din cazul fiicelor lui.

Ce crede Nicoară? "Azi am primit la şcoală o citaţie potrivit căreia şcoala este chemată în garanţie în acel proces. Eu, dacă mergeam în calitate oficială la proces, eu aş fi spus exact cum au stat lucrurile, dar aşa dacă vine un director-marionetă, acela va spune că şcoala nu şi-a făcut treaba şi, astfel, Inspectoratul scapă basma curată. Este de filme de Hollywood ce face IŞJ...", le-a spus Nicoară jurnaliştilor.

Elevii de la Gojdu plănuiesc să continue acţiunile de protest împotriva deciziei - nefondate, spun ei - de demitere a lui Florin Nicoară din fruntea colegiului.