În Bihor, e mai greu să-ți iei permisul de conducere decât examenul de Bacalaureat. Cel puțin astfel indică datele făcute publice marți de Prefectura Bihor, care arată că rata de promovare la examenele pentru obţinerea permisului de conducere în judeţ este aproape la jumătate faţă de cea de la examenul de bacalaureat, care anul trecut a fost de 75%.

"Promovează cam o treime"

Potrivit prefectului Dumitru Ţiplea, doar unul din trei candidaţi reuşește să promoveze din prima încercare proba practică de condus pe traseu şi doar unul din doi este admis în urma probei teoretice pe bază de chestionar.

"La proba practică promovează cam o treime dintre candidaţi, undeva la 35%, iar la proba teoretică - undeva între 46% şi 47% dintre cursanţii şcolilor de şoferi", a declarat prefectul de Bihor, Dumitru Ţiplea, marţi, în cadrul unei conferinţe de presă.

Procentele se referă la toate categoriile de permise şi sunt calculate la zi aferent anului în curs.

Potrivit unor date parţiale pe anul 2022, cea mai mare rată de promovare, de peste 90%, se înregistrează în cazul conducătorilor de motociclete, urmat - cu procente de peste 70% - de candidaţii care aspiră la permisul de conducere profesionist pentru autovehicule de mare tonaj.

În schimb, cea mai mică rată de promovare se înregistrează în cazul autovehiculelor la categoria B, aferentă autoturismelor, unde procentele sunt de circa 40%, în cazul probei scrise, şi 30% - în cazul probei de traseu.

"Sunt destul de stricţi"

Potrivit reprezentantului Guvernului în teritoriu, raportat la alte judeţe din ţară, examinatorii din cadrul Serviciului Regim Permise şi Înmatriculări Bihor, subordonat Prefecturii, sunt mai exigenţi.

"Colegii noştri sunt destul de stricţi. Media promovării este undeva sub media pe ţară. Din acest motiv am înţeles că sunt candidaţi care, după câteva încercări eşuate, merg să îşi susţină examenul în alte judeţe", a declarat prefectul pentru BIHOREANUL.

Spre exemplu, în anul 2020, potrivit datelor oficiale furnizate de Direcţia Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV) publicaţiei Europa Liberă, dintre cei 330.000 de candidaţi, care au susţinut la nivelul întregii ţări examenul pentru obţinerea permisului auto, doar 34,79% au reuşit să îl şi obţină. Potrivit presei centrale, în cazul permisului pentru categoria B, care este cel mai cerut, rata de promovare a fost de 50%, cu mult peste cea din Bihor. Date mai recente nu au fost deocamdată făcute publice.

Cel mai scurt timp de aşteptare...

Cert este că în medie, în judeţul Bihor, susţin proba teoretică aproximativ 100 de persoane, cele mai aglomerate zile sunt luni şi vineri, când numărul lor poate urca la 130 de candidaţi. În ceea ce priveşte proba practică, zilnic sunt examinaţi circa 120 - 130 de candidaţi.

"Serviciul de eliberare a permiselor de conducere şi examinări din Bihor este unul dintre cele mai performante din ţară. Avem programări pentru proba teoretică la un interval de maximum trei zile, iar pentru proba practică de şapte zile în cazul categoriilor de conducere C, E şi D şi de circa 21 de zile pentru categoria B", a precizat prefectul Dumitru Ţiplea.

Timpul de aşteptare de circa trei săptămâni pentru categoria B se datorează faptului că persoanele care nu au promovat proba teoretică sunt obligate să aştepte cel puțin 15 zile, interval în care se pot pregăti, pentru a putea solicita reexaminarea.

La nivel naţional, timpul de aşteptare variază de la un judeţ la altul, dar este, de cele mai multe ori, de la o lună în sus.

Tot mai mulţi examinaţi...

În anul 2019, în Bihor au fost eliberate 30.854 de permise dintre care 9.125 prin examen. Datele aferente anului 2020 sunt nerelevante având în vedere că examinările au fost suspendate pentru o perioadă de 70 de zile pe fondul pandemiei de Covid-19. În schimb, anul trecut au fost eliberate 29.440 de permise pentru conducere, dintre care 10.654 prin examen.

După cum BIHOREANUL a mai scris, pentru a nu pune presiune pe traficul auto din Oradea şi aşa aglomerat, prefectul de Bihor a dispus mutarea locului de întâlnire a candidaţilor cu examinatorii în parcarea de la Era Park Oradea.

În plus, Ţiplea a interzis cursurile de pregătire practică în intervalul 1 ianuarie - 30 iunie, respectiv 10 septembrie – 21 decembrie, între orele 7 – 8:30 şi 15 – 18:00, pentru a nu aglomera şi mai mult traficul.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!