Uniunea Europeană de Radio şi Televiziune (EBU) a explicat de ce au fost eliminate cele 6 jurii de la vot în finala Eurovision, inclusiv România. În esenţă, monitorul independent al EBU a sesizat că, în cea de-a doua semifinală, juriile acestor ţări au făcut un soi de blat şi şi-au dat cele mai multe voturi una alteia.

Explicaţiile privind neregulile în ceea ce priveşte voturile juriilor au fost prezentate într-un comunicat oficial publicat joi de către EBU pe site-ul oficial al Eurovision.

"După cum s-a comunicat sâmbătă, 14 mai, Partenerul de vot paneuropean independent al Uniunii Europene de Radio şi Televiziune (EBU) a detectat modele de vot neregulamentare în voturile juriului din şase ţări participante la cea de-a doua semifinală: Azerbaidjan, Georgia, Muntenegru, Polonia, România, San Marino.

În cea de-a doua semifinală, s-a observat că patru dintre cele şase jurii au plasat toate cinci dintre celelalte ţări în Top 5 (ţinând cont de faptul că nu au putut vota pentru ele însele); un juriu a votat pentru aceleaşi cinci ţări în Top 6; iar ultimul dintre cele şase jurii a plasat patru dintre celelalte ţări în Top 4 şi pe a cincea în Top 7. Patru dintre cele şase au primit cel puţin un set de 12 puncte, care este maximumul care poate fi acordat", se arată în comunicatul de pe site-ul concursului Eurovision.

Apoi, EBU arată că "modelul în cauză (n.r. - prin care ţările menţionate şi-au dat reciproc note mari) a fost detectat ca fiind neregulamentar de către partenerul de vot paneuropean şi a fost recunoscut de către monitorul independent al voturilor, deoarece cinci dintre aceste şase ţări au fost clasate în afara Top 7 de către juriile din celelalte 15 ţări care au votat în aceeaşi semifinală (care includea trei dintre cele cinci mari ţări: Germania, Spania şi Regatul Unit)". 

"În plus, patru dintre cele şase ţări au fost clasate în ultimele şase ţări din celelalte 15 ţări care au votat în această semifinală. O neregulă de o asemenea amploare în ceea ce priveşte modelul de vot al juriului este fără precedent", adaugă reprezentanţii EBU, citați de Hotnews.ro. 

În fine, "EBU îşi reconfirmă decizia de a înlocui voturile juriului pentru aceste şase ţări cu un rezultat agregat înlocuitor atât în a doua semifinală, cât şi în marea finală. EBU confirmă, de asemenea, clasamentul final al celor 40 de participanţi la concursul Eurovision 2022", se arată în comunicat.

În seara finalei, prezentatoarea TVR, Eda Marcus, nu a fost lăsată să intre în direct pentru a prezenta voturile României. În acel moment, explicaţia Eurovision a fost că nu a putut fi stabilită conexiunea, lucru neadevărat, după cum s-a demonstrat ulterior. 

TVR a susţinut printr-un comunicat că, din contră, reprezentanţii Eurovision sunt cei care au un comportament neadecvat întrucât România a respectat toate normele din regulamentul concursului. 

Reprezentanţii TVR au mai scris că au fost surprinşi să afle că rezultatul votului juriului din România nu a fost luat în calcul şi că organizatorii Eurovision au transmis un alt set de punctaje din partea ţării. "Precizăm că juriul din România a decis să acorde punctaj maxim reprezentanţilor Moldovei", au mai scris aceştia.

TVR susţine şi că juraţii din România au votat în prezenţa unui notar şi au respectat regulamentul impus de organizatori. În plus, ei nu au fost anunţaţi deloc de existenţa unor suspiciuni la adresa votului României.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!