Scandalurile „clasice” care însoțesc din patru în patru ani votarea în comuna Lugașu de Jos nu lipsesc nici de data aceasta.

Poliția și Biroul Electoral de Circumscripție al comunei au fost sesizate că angajați ai Primăriei organizează transportarea romilor la secțiile de votare, intră cu aceștia în cabinetele de vot și îi „ajută” să pună ștampilele pe buletinele de vot, dar și că din secția de votare organizată în satul primarului UDMR a dispărut una dintre cele cinci ștampile cu mențiunea VOTAT.

Încă de dimineață

Acuzele privind neregulile care au loc în cadrul procesului electoral în comuna Lugașu de Jos au fost sesizate de candidata PNL la funcția de primar, Loredana Berzovan, care a declarat BIHOREANULUI că le-a reclamat atât Biroului Electoral comunal, cât și Poliției.

„Am sesizat că grupuri de locuitori din colonia de romi din Urvind sunt transportate organizat la secțiile de votare de către angajați ai Primăriei. La fel s-a întâmplat și la alegerile din trecut. Am sunat la 112, iar un echipaj de Poliție a confirmat că se transportă aceste persoane la votare”, a spus Berzovan.

Aceasta a sesizat și faptul că romii, dar și unele persoane vârstnice, sunt însoțite în cabinetele de votare tot de către angajați ai Primăriei, sub pretextul că nu văd și nu pot vota singuri. „Unii au fost aduși la secțiile de votare de angajați ai Primăriei, alții au venit singuri la secții și au declarat că nu văd. Angajați ai Primăriei care sunt personal auxiliar în Birourile secțiilor de votare au intrat cu ei în cabinele de vot, astfel că în cazul acestor persoane nu mai este vorba despre vot secret”, a spus candidata PNL.

În fine, aceasta a reclamat și faptul că în secția de votare din Urvind, satul unde domiciliază primarul Sorban Levente, care candidează pentru al 6-lea mandat, a dispărut una dintre ștampilele cu mențiunea VOTAT.

„Am primit ceva sesizări...”

Contactat de BIHOREANUL, președintele Biroului Electoral de Circumscripție Lugașu de Jos, procurorul George Sas, a confirmat că „am primit ceva sesizări încă de la ora 8 dimineața”.

În ce privește transportarea alegătorilor romi, Sas a afirmat că nu BEC a primit reclamația, iar cu privire la asistarea lor în cabinele de vot a declarat: „Am înțeles că (n.r. – persoanele respective) au prezentat niște acte medicale. Am întrebat dacă au ajuns în secțiile de votare, unii au ajuns singuri, alții cu aparținători, iar în secții au cerut să fie asistați în cabine. Hotărârea Biroului Electoral Central nr. 168/28.05.2024 spune la articolul 8 că „alegătorii care se prezintă la secția de votare și din motive temeinice, constatate de președintele Biroului secției de votare, nu pot vota singuri, au dreptul să cheme în cabine de votare un însoțitor ales de el, iar acesta nu poate fi din rândul membrilor Biroului secției de votare sau al candidaților”, deci practic poate chema orice altă persoană, inclusiv reprezentanți ai Biroului secției de votare, chiar dacă sunt angajați ai Primăriei”, a afirmat președintele BEC Lugașu de Jos.

Acesta nu a putut răspunde cum își explică faptul că unii alegători au putut vedea pentru a ajunge în secțiile de votare, dar brusc nu au mai văzut în incinta acestora, încât să justifice „asistarea” lor de către angajații primarului.

Dosar penal pentru furt

Sas a confirmat, de asemenea, dispariția unei ștampile cu mențiunea VOTAT: „La ora 8.45, împreună cu locțiitorul BEC (n.r. - și acesta angajat al Primăriei comunei, deci subaltern al primarului-candidat), m-am prezentat la secția de votare din Urvind și mi-a spus doamna președintă (n.r. - avocată a Primăriei) că a primit înapoi o ștampilă fără guma cu mențiunea VOTAT. Am constatat starea de fapt, am întocmit un proces-verbal și le-am spus să continue votarea cu celelalte ștampile, și am anunțat Poliția, care a întocmit un dosar penal pentru furt”, a mai spus președintele Biroului Electoral local.

De altfel, Poliția Bihor a confirmat, într-un comunicat, înregistrarea sesizării „referitoare la o posibilă infracțiune, respectiv sustragerea componentei din plastic cu mențiunea „Votat”, de pe o ștampilă, de la o secție de votare din localitatea Urvind, județul Bihor”.

„În cauză a fost întocmit dosar penal sub aspectul comiterii infracțiunii de furt”, arată comunicatul.

În ce privește transportarea romilor la votare de către angajați ai Primăriei și alți susținători ai primarului UDMR, la solicitarea BIHOREANULUI, purtătoarea de cuvânt a Poliției Bihor, comisar șef Alina Fărcuța, a declarat că sesizarea nu se confirmă.

„În urma verificărilor efectuate de polițiști, aspectele menționate de dumneavoastră, nu se confirmă. Polițiștii de ordine publică, echipaje de poliție rutieră și jandarmi din Bihor sunt prezenți în teren, în zona respectivă și monitorizează situația, fiind instituite și filtre rutiere, pentru a preveni astfel de evenimente”, a transmis reprezentanta Poliției Bihor.

Și la alegerile locale din 2020, apropiații UDMR-istului Sorban Levente au fost filmați cărând la votare romii, iar un echipaj de Poliție a surprins în flagrant astfel de scene. După alegerile din 2016, doi dintre susținătorii lui Sorban au fost condamnați la închisoare cu suspendare pentru mită electorală, mai precis pentru că au dat sume de bani romilor pentru a-l vota pe candidatul UDMR. Unul dintre cei doi a fost răsplătit acum cu loc eligibil pe lista UDMR pentru Consiliul Local al comunei.