Vi-l imaginaţi pe Horea Vuşcan votându-l pe Bolojan Ilie la Primărie? Ei, bine, eu am început să cred că este perfect posibil ca Mucenicul Gigacaloriei Gratuite să facă aşa ceva, după cum sunt tentat să bănuiesc că şi candidatul PDL îl poate vota pe cel al UDMR. În aceeaşi "logică", nu m-aş mira să aud că Radu Ţîrle a lăsat baltă comunitatea penticostală şi s-a botezat întru ortodoxie... 

Motivul pentru care nu mai sunt deloc sigur că asemenea aberaţii ar fi cu neputinţă e un detaliu şocant aflat săptămâna trecută (www.eBihoreanul.ro a publicat şi ştirea): fosta manageriţă a Spitalului Judeţean, Carmen Pantiş, care acum trei săptămâni apărea public ca membră a echipei de susţinere a candidatului UDMR la Primărie, s-a învârtit ea însăşi de o candidatură, dar nu pe lista roşie-alb-verde, ci pe cea portocalie, atât la Consiliul Local Oradea, cât şi la Consiliul Judeţean. Imediat ce am aflat vestea "pe surse", am şi sunat-o, să văd dacă era o informaţie sau o intoxicare. Şi, surpriză-surpriză, cea în cauză a confirmat: aşa era.

Mai mult, întrebată dacă îşi menţine declaraţia că îl va vota pe Cseke la Primărie în condiţiile în care ea pretinde onoruri din partea PDL, anestezista a răspuns cât se poate de senină că da, şi că în atitudinea ei nu e nicio contradicţie. Iar chestionată de când e membră PDL, a zis cu tupeu că "încă" nu s-a "înscris oficial", adăugând că atunci când o va face "va comunica". Pentru ca, după nici cinci minute, să aflu de la şeful PDL Oradea, Dorin Corcheş, că Pantiş e PDL-istă cu acte de două luni. Altfel spus, când s-a prezentat de mână cu Cseke şi a zis că votează UDMR, avea carnetul portocaliu în poşetuţă.

Colac peste pupăză, după numai o zi aflu că PDL a oferit un loc pentru Consiliul Local şi unui om altminteri respectabil, Emeric Jenei, fostul selecţioner al Naţionalei de fotbal din anii de aur, dar care, la rându-i, face parte din susţinătorii aceluiaşi Cseke şi care a declarat la fel, public, că îl va vota pe UDMR-ist.

Absolut nefiresc e că liderii PDL nu realizează gravitatea situaţiei. Păi, oameni buni, dacă nici măcar cei puşi să devină consilieri democrat-liberali nu îl sprijină pe candidatul PDL la Primărie, atunci pe Mihai Groza cine îl mai votează? Nu ar fi normal şi corect ca Pantiş şi Jenei să fie obligaţi ori să-şi retragă declaraţiile pro-Cseke şi să spună răspicat că îl susţin pe Groza, ori să fie eliminaţi din echipa PDL? Cu atât mai mult cu cât, tocmai intrat în opoziţie după trădări de răsunet, partidul nu are nevoie de alţi cai troieni în rândurile sale!

Până la gestul proaspeţilor candidaţi PDL-votanţi UDMR, credeam că cei mai detestabili politicieni locali sunt traseiştii gen "liberalul" Octavian Bot şi "social-democratul" Petru Filip. M-am înşelat. Conştient sau nu, pe interes sau din neştiinţă, Pantiş şi Jenei i-au întrecut fără să fi ajuns în prealabil la talia primilor doi pomeniţi.