Un bărbat de 55 de ani care a suferit un accident vascular cerebral ischemic acut și îi era paralizată partea stângă a corpului a fost salvat printr-o intervenție minim invazivă realizată la Spitalul Județean din Oradea, unde fusese transferat de la Satu Mare.

Reușita se datorează specialiștilor de la Compartimentul de Radiologie Intervențională, cu o dotare unică în România, din UPU și din secțiile Neurologie I și ATI, care au pus pe picioare pacientul, acesta reluându-și toate activitățile.

La Satu Mare nu se putea

Pacientul sătmărean a fost transferat la Oradea pe 27 noiembrie, după ce se prezentase la Unitatea de Primire a Urgențelor a Spitalului Județean din Satu Mare cu o paralizie a părții stângi a corpului, fiind diagnosticat cu AVC, dar fără să i se poată administra un tratament pentru dizolvarea cheagului de sânge ce obtura oxigenarea creierului, deoarece luase anticoagulante.

Ajuns la Oradea la o oră și jumătate de la stabilirea diagnosticului, bărbatul a fost preluat de o echipă a Spitalului Județean de aici, care a confirmat diagnosticul inițial și a decis efectuarea unei trombectomii mecanice pentru îndepărtarea cheagului.

„Sub anestezie generală, s-a făcut o puncție prin artera femurală dreaptă, iar cu ajutorul unor catetere s-a navigat prin vasele de sânge (artera aortă și artera carotidă) până la nivelul creierului. Cheagul de sânge ocluza una dintre arterele cerebrale, ceea ce a cauzat AVC-ul”, se arată într-o informare a spitalului orădean.

Intervenție salvatoare

Cheagul a fost scos în totalitate cu ajutorul unui stent special dedicat trombectomiei, iar teritoriul cerebral afectat a fost din nou vascularizat, redevenind funcțional. „Intervenția a decurs bine și a fost realizată într-un timp foarte scurt, de doar 16 minute. În momentul de față, pacientul se simte bine și a recuperat deficitul neurologic cauzat de AVC. Dacă nu se intervenea, pacientul ar fi rămas paralizat pentru tot restul vieții, sau putea chiar să survină decesul. Însă datorită intervenției, pacientul este în prezent funcțional și se va recupera complet pe parcursul următoarelor luni, reluându-și toate activitățile”, arată comunicatul.

Acest rezultat a fost posibil datorită colaborării multidisciplinare dintre specialiștii Compartimentului de Neuroradiologie Intervențională, ai UPU-SMURD și ai secțiilor Neurologie și ATI. Echipa medicală a fost formată din dr. Dan Mihoc, medic primar radiologie și neuroradiologie intervențională, coordonatorul compartimentului, dr. Călin Morgovan, medic primar radiologie și imagistică medicală, dr. Sebastian Boancă, medic primar radiologie și imagistică medicală, dr. Ștefania Sije, medic primar ATI, și dr. Florina Fortiș, medic primar neurologie.

Unic în România

Așa cum BIHOREANUL a mai scris, Compartimentul de Neuroradiologie Intervențională dispune atât de dotări moderne, la nivel european, precum angiograf biplan de ultimă generație și aparat Angio-CT unic în România, cât și de o echipă performantă și pregătită la cel mai înalt nivel.

Dr. Dan Mihoc, medicul coordonator al compartimentului, a urmat o supraspecializare în radiologie și neuroradiologie intervențională la Spitalul Universitar din Strasbourg, Franța, unde a profesat timp de 9 ani și a colaborat extensiv și la lucrări științifice, iar dr. Sebastian Boancă și dr. Călin Morgovan au absolvit stagii de formare în radiologie și neuroradiologie intervențională la un alt spital universitar din Franța, din Clermont-Ferrand.

În cadrul compartimentului sunt tratate o varietate de patologii, pe partea de neuroradiologie intervențională: AVC ischemic, AVC hemoragic, malformații artero-venoase, fistule durale rupte, stenoze intracraniene, precum și o gamă extinsă de patologii vasculare: anevrisme cerebrale, stenoze și ocluzii arteriale are membrelor inferioare, hemoragii acute periferice etc. 

Spitalul Clinic Județean de Urgență Bihor este inclus în Acțiunea Prioritară pentru tratamentul intervențional al pacienților cu accident vascular cerebral acut AP-AVCAc, astfel încât costul acestei intervenții a fost suportat prin fonduri de la Ministerul Sănătății.


Cum recunoști și ajuți în caz de AVC

În cazul accidentelor vasculare cerebrale, unul din cei mai importanți factori este promptitudinea cu care pacientul primește tratament specializat.

Pentru a identifica rapid un AVC, de ajutor sunt regulile cu acronimul FAST, cuvânt care în limba engleză înseamnă rapid:

F (Face - fața) – când persoana încearcă să zâmbească, fața este asimetrică sau cu gura căzută,

A (Arms -brațe) -  când persoana încearcă să ridice ambele brațe, unul este inert sau rămâne mai jos,

S (Speech - vorbire) – persoana nu poate să repete clar o propoziție simplă,

T (Time – timp) – oricare din aceste simptome poate indica un AVC, așadar persoana trebuie văzută urgent de un medic.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!