Premierul României, Nicolae Ciucă, a comentat, miercuri, în timpul vizitei oficiale în Spania, pe marginea gestului omologului său ungar, Viktor Orbán, care zilele trecute a purtat, la un meci de fotbal al „naționalei” Ungariei, un fular ce avea imprimată harta Ungariei Mari. Este vorba despre harta cu teritoriile pe care Ungaria le-a pierdut oficial prin Tratatul de la Trianon, adică și o parte din Ardeal.

Întrebat de un jurnalist de la publicația El País despre cum va gestiona „problema cu acest vecin dificil”, care a purtat recent un fular cu harta Ungariei Mari, Ciucă a dat un răspuns diplomatic, spunând că România nu trebuie să „intre în jocul acesta”. 

„Referitor la modul în care a apărut premierul Ungariei, Viktor Orbán, în public, nu este prima dată când putem să observăm astfel de ieşiri. Consider că în acest moment nu trebuie să intrăm în jocul acesta. În schimb, ceea ce trebuie să facem este să respectăm regulile jocului, ale statului de drept, ale bunei colaborări şi să avem permanent deschisă opţiunea către dialog şi să respectăm ceea ce este agreat la nivel internaţional”, a afirmat Nicolae Ciucă.

Totodată, premierul României a spus că țara noastră respectă statul de drept și principiile relațiilor internaționale când vine vorba despre colaborarea cu vecinii: „Modul în care privim relaţiile cu vecinii şi relaţiile internaţionale sunt bazate pe respectarea statului de drept, a relaţiilor internaţionale. Acesta este modul în care înţelegem să facem politică şi să ne înţelegem cu vecinii”.

Amintim că, după ce atât România, cât și Ucraina au reacționat după gestul lui Orbán, acesta din urmă a transmis un mesaj pe pagina sa de Facebook: „Fotbalul nu este politică. Să nu vedem ceva ce nu există. Selecţionata ungară este echipa tuturor maghiarilor, indiferent unde trăiesc”.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!