Nimfele în stil Art Nouveau, pictate la cererea orădenilor, printr-un proiect de bugetare participativă de 20.000 euro, pe calcanul clădirii din strada Tudor Vladimirescu, umplu centrul oraşului de culoare.

Văzută de la distanţă, cea mai mare pictură murală din Oradea, de circa 700 mp, atrage atenţia prin frumuseţe. Locuitorii imobilului se tem, însă, că în câţiva ani lucrarea va atrage privirea trecătorilor prin defecte.

Comandată în grabă, cu termen de predare la sfârşitul lui noiembrie, lucrarea a fost făcută direct peste stratul izolator din polistiren al clădirii, vechi de două decenii, pătat, crăpat şi, pe alocuri, ros de şoareci.

Pentru a proteja desenul, executanţii lucrării au acoperit în prealabil izolaţia cu un strat special de lac, dar, inevitabil, în câţiva ani timpul îşi va spune cuvântul şi stratul suport va crăpa la loc.

Proprietarii clădirii şi-ar fi dorit ca realizarea picturii să fi fost precedată de lucrări de înlocuire a izolaţiei, însă Primăria, în graba ei mare, nu a fost dispusă să sacrifice mai mult timp şi mai mulţi bani.

Şi apoi, ştie toată lumea, frumuseţea este oricum trecătoare...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!